Tech 

Print color, fara cerneala

dnews-files-2015-06-inkless-printing-670-jpgO noua tehnologie creaza imagini colorate prin manipularea luminii si nu prin aplicarea unui pigment.

Aceasta tehnologie, dezvoltata de o echipa de cercetatori de la Universitatea de Stiinta si Tehnologie din Missouri, se bazeaza pe metamateriale si a fost, pentru prima data, folosita pentru a crea o imagine minuscula, de 50 de micrometri, a logo-ului universitatii.

In cazul imprimarii color conventionale sunt suprapuse mai multe straturi, semitransparente, de cerneala, pentru a ajunge la o anumita nuanta. Aceasta noua tehnologie are o abordare, cu totul, diferita. Cercetatorii au facut niste perforatii, extrem de mici, intr-un material facut din doua pelicule subtiri de argint, separate de o pelicula de dioxid de siliciu. Gaurile, cu diametrul cuprins intre 45 si 75 de nanometri, corespund cu capacitatea de absorptie a luminii, in functie de anumite lungimi de unda. In momentul in care structura a fost luminata, gaurile au permis numai anumitor unde sa treaca prin anumite gauri. Asa a fost produsa microimaginea logo-ului.

Citeste si  Top Ştiinţă 2015: Tehnologie

Cercetatorii de la Missouri sustin ca, prin colorarea mecanica pe materiale din argint si siliciu, se poate ajunge la rezolutii neatinse prin printarea traditionala.

Noua descoperire a fost publicata in jurnalul Scientific Reports.

[sursa]

Related posts

Leave a Comment