Tech 

Nu schimba data iPhone-ului – 1 ianuarie 1970

iphone brickO postare a strabatut tot Internetul, probabil, saptamana trecuta incurajand posesorii de iPhone sa seteze data smartphone-ului ca fiind 1 ianuarie 1970 pentru o surpriza faina, dar schimbarea datei ar declasa un bug abia descoperit care transforma telefonul intr-un obiect inert.

Nota: Noi nu avem iPhone si nici nu am reusit sa convingem un posesor sa incerce asa ca ne bazam pe ce scrie in articolul sursa. Daca ai testat informatia si ai obtinut alte rezultate, te rugam sa ne scrii asta intr-un comentariu.

Bugul se activeaza daca data setata pe 1 ianuarie 1970 si nu este ceva ce ati vrea sa faceti, asadar nu cedati curiozitatii. Cel mai indicat e sa lasati data in pace. Desi bugul este unul cunoscut de ceva vreme, awarness-ul a crescut dupa ce a fost publicata o imagine pe social media care induce posesorii in eroare. Imaginea  emuleaza aspectul unui material promotial de la Apple si indemana posesorii sa schimbe data, urmata de restart, promitand lucruri interesante precum o varianta retro a logo-ului Apple. Din pacate, asa ceva nu se intampla. Ce se intampla, am inteles noi, ar fi un dezastru pentru smartphone.

iphone brick 1

Conform informatiilor aparute dupa ce mai multi utilizatori au facut modificarea, dupa restart device-ul ar deveni imposibil de utilizat si nu va putea fi efectuat restore prin iTunes, iar pentru ca „geniile” de la Apple nu au gasit rezolvarea, asta ar insemna un nou telefon.

Citeste si  Primul drog digital?

Problema si mai mare este ca bugul se afla si in iPad-uri si iPod-uri care ruleaza iOS8 sau iOS 9. Totusi, doar device-uri noi bazate pe procesoare de 64 biti par a fi afectate, incluvisv iPhone 5s.

De ce apare acest glitch? Apple inca nu a confirmat nimic, la momentul redactarii articolului din sursa noastra, dar speculatiile spun ca intoarcerea ceasului la 1 ianuarie 1970 ar crea ceea ce programatorii numesc „integer underflow”. Data aceea este Ziua Zero in cazul computerelor Unix, momentul de la care pleaca timpul si modul in care acesta este calculat si numarat. Setand data in acel mod, este posibil ca software-ul din telefon sa incerce sa calculeze lucruri in mod retrospectiv, cum ar fi durata bateriei, in functie de Ziua Zero. Acest lucru este imposibil pentru telefon.

In absenta unei explicatii de la Apple, care va publica sigur un patch softare pentru a rezolva bugul, nimeni nu stie daca setarea datei este vinovata. Oricum, noi nu am incerca sa aflam, daca am avea un iPhone. De aceea e bine sa ai terminal care ruleaza Android. 🙂

[sursa]

Similare

Leave a Comment