pui gainaDark 

Pui de găină cu picioare de dinozaur

pui gainaPana recent, unul dintre cele mai mare mituri stiintifice a fost cel al extinctiei dinozaurilor de acum 65 milioane de ani, dar, datorita unor noi fosile descoperite care ne-au ajutat sa intelegem mai bine dinozaurii aviari, am aflat ca doar anumite specii au disparut odata cu asteroidul care a lovit atunci Terra. Altii au supravietuit pentru a evolua in pasarile care zboara astazi.

Pentru a intelege cum a avut loc evolutia, cercetatorii din Chile au manipulat genele puilor de gaina pentru a dezvolta picioare precum cele de dinozauri.

In cazul dinozaurilor aviari precum Archaeopteryx, peroneul avea forma unui os tubular ce ajungea pana la glezna. Alt os, tibia,  crestea cu o lungime similara langa acesta. Pe masura ce evolutia a continuat pentru un grup de dinozauri aviari, Pygostylians, peroneul a devenit mai mic decat tibia si mai ascutit si nu a mai ajuns la glezna.

In timp ce embrionii pasarilor moderne prezinta semne ale dezvoltarii peroneului de dinozaur, pe masura ce acesta creste, oasele se scurteaza si subtiaza si nu ajung pana la glezna.

Citeste si  Plan de salvare in cazul unui impact cosmic

Cercetatorii condusi de Joao Botelho de la Universitatea din Chile au decis sa investigheze aceasta tranzitie de la peroneu lung si tubular la unul scurt in cazul pasarilor. Au reusit prin inhibarea unei gene numite IHH ceea ce a dus la dezvoltarea unui peroneu ca cel al dinozaurilor originar din stadiul embrionic. Echipa a descoperit ceva bizar. Dezvoltarea normala a osului prezinta diviziune celulara si oprirea cresterii inaintea opririi cresterii capetelor, dar in cazul puilor, cresterea peroneului se opreste mai intai la capete. Asta inseamna ca peroneul puilor moderni este blocat din a atinge dimeniunile stramosilor.

Savantii au publicat cercetarea in jurnalul Evolution.

[sursa]

Related posts

Leave a Comment