Natura 

Rămânem fără cafea…

cafeaSau, altfel spus: Cafea – 404

Dacă depindeți de o cafea zdravănă la începutul zilei, ar fi indicat să strângeți cât mai multă deoparte pentru că este posibil să rămânem fără, în curând. Producția boabelor de cafea depinde de mai mulți factori ce ar trebui să se alinieze la perfecție.

Principala problemă este Brazilia: deși țara aceasta exportă 50 milioane de pungi pe an, o secetă puternică a redus producția cu 5 milioane de pungi anul trecut. În timp ce această națiune sud-americană produce o treime din totalul producției mondiale de cafea, orice fel de variație va fi grav resimțită de consumatorii din toată lumea.

Deci, de ce ar trebui ca producția să crească anul acesta? Potrivit raportului de producție globală de cafea publicat de Foreign Agricultural Service, creșterea ar fi datorată nivelurilor record de producție din Indonezia și Honduras, precum și dintr-o piață aflată în revenire, Vietnam, a doua după Brazilia. Condițiile de cultivare a boabelor de cafea din aceste țări sunt aproape perfecte în acest moment așa că surplusul generat compensează pierderile braziliene.

Din păcate, situația nu poate continua la nesfârșit. Se pare că producția record din Indonezia și Honduras va scădea până la revenirea Braziliei din secetă. Dacă adăugăm cererea din ce in ce mai mare de cafea pe plan mondial în piețele aflate în prag de dezvoltare precum Brazilia, China și India, privim în mod clar spre o situație în care cererea va fi mai mare decât ofertă și nu este vorba numai despre mai mulți consumatori de cafea ci de cafea de calitate. Jia Lynn Yang de la The Guardian a scris anul trecut că recoltele sunt în scădere iar prețurile cresc deja din cauza condițiilor din Brazilia, care afectează și producția de zahăr, iar efectele imprevizibile ale încălzirii climei agravează situația.

“Indiferent ce se întâmplă acum în Brazilia, ne așteaptă prețuri mai ridicate și o competiție mai mare pentru o cafea de mai bună calitate” – Kim Elena Ionescu (da, așa o cheamă) de la Counter Culture

Experții din industrie cred că producția de cafea ar trebui să crească în următorii 10 ani cu cel puțin 40-50 milioane de pungi pentru a face față cererii.

“Va trebui ca în următoarele luni și ani să luăm o decizie în privința a ceea ce trebuie făcut. Încă nu știm de unde va veni toată cafeaua aceasta.” – Andrea Illy

[sursa]

Citeste si  Plantele cheama pradatori care sa le salveze

Similare

Leave a Comment