Raport: Pesticidele Monsanto ar fi de vină, nu Zika

microcefalieIn acest moment, internetul a cam luat foc dupa ce un raport a titrat ca epidemia de microcefalie, o tulburare neurologica foarte rara care cauzeaza cranii si creiere mici in cazul nou-nascutilor, ar fi declansata de pesticide, nu de virusul Zika. Pesticidul in discutie este pyriproxyfen, un larvicid care tinteste tantarul Aedes aegypti ce raspandeste Zika produs de Sumitomo Chemical, o companie asociata Monsanto.

„In zona cu cei mai multi bolnavi, a fost utilizat timp de 18 luni un larvicid chimic ce produce malformatii, iar aceasta otrava este introdusa de Stat in apa potabila”, scrie in raportul publicat de grupul argentinian Physicians in Crop-Sprayed Towns

Grupul adauga faptul ca nu este o coincidenta ca aceste cazuri de microcefalie au un real avant in Brazilia, unde este folosit pyriproxyfen, in timp ce in Columbia infectiile cu Zika nu au cauzat microfalie, chiar daca este al doilea loc in topul incidentei virusului. Chiar si in Brazilia, nu toate cazurile de microcefalie au fost cauzate de virusul Zika.

„Dupa ce expertii au analizat 732 de cazuri, au descoperit ca mai mult de jumatate dintre ele nu erau microcefalii si nici nu aveau legatura cu Zika” – Washington Post

Ca raspuns la raport, statul brazilian a suspendat utilizarea de pyriproxyfen.

„Am decis suspendarea utilizarii produsului in apa potabila pana avem o pozitie oficiala din partea Ministerului Sanatatii”, a declarat Joao Gabbardo, Secretar de Stat in Ministerul Sanatatii

Deci, ce se intampla? In timp ce unele dovezi arata o legatura intre pyriproxyfen si microcefalie, altele sugereaza o Teorie a Conspiratiei. Organizatia Mondiala a Sanatatii insista asupra faptului ca pyriproxyfenul este sigur pentru consum in apa potabila, daca se afla in cantitatea recomandata. Realitatea e ca, in acest moment, exista dovezi circumstantiale care sugereaza ca pyriproxyfenul din apa potabila braziliana poate contribui la cresterea incidentei de microcefalie, iar aceasta legatura se tot intareste pe masura ce nu exista o cauza exacta, dovedita pe deplin, intre aceasta tulburare neurologica si virusul Zika.

Faptul ca OMS a spus in mod explicit ca legatura dintre microcefalie si epidemia de Zika nu a fost confirmata inca inseamna mai mult ca oamenii de stiinta necesita timp pentru a intelege sursa problemei decat lipsa dovezilor stiintifice. Daca vor sa declare in mod oficial existenta unei legaturi, trebuie ca afirmatia sa fie bazata pe informatii verificate si testate 100% care sa arate cum virusul Zika perturba dezvoltarea fetusilor.

„Spre deosebire de legatura dintre Zika si microcefalie, ce a fost dovedita in teste care indica prezenta virusului in mostre de sange, tesut si lichid amniotic, asocierea dintre pyriproxyfen si microcefalie nu are baze stiintifice. Exista localitati in care larvacidul nu a fost folosit si care prezinta cazuri de microcefalie.” – Guvernul brazilian

Donna Bowater de la The Telegraph a scris ca OMS a declarat ca legatura definitiva dintre Zika si microcefalie va fi confirmata in urmatoarele saptamani. „Doua studii separate au descoperit saptamana trecuta virusul Zika in tesutul cerebral al fetusilor avortati si copiilor afectati de microcefalie care au murit imediat dupa nastere.”

Citeste si  Vaccinul anti-HPV a scazut rata infectarii cu 90%

Directorul Disease Control si al Diseases of the Health Department of Pernambuco din Brazilia, George Dimech, a declarat ca orasul Recife are cele mai multe cazuri de microcefalie fara ca pyriproxyfenul sa fie utilizat in regiune. Acolo este folosit alt insecticid. Neurologul Vanessa van der Linden a adaugat ca „modificarile pe care le vedem in scanarile copiilor sugereaza ca modificarile au fost cauzate de infectie congenitala si nu de larvicid, medicamente sau vaccinuri”.

Daca luam de bune dovezile circumstantiale care leaga microcefalia de pyriproxyfen, este de mirare faptul ca microcefalia nu este o problema globala. Pesticidul acesta este aprobat pentru folosire in Statele Unite ale Americii si Europa de ceva timp, dar nu in apa potabila, asa cum se intampla in cateva regiuni braziliene.

[sursa]