Uitati de regula celor cinci secunde

regula de 5 secunde, contaminare, mancareCercetatorii de la School of Environmental and Biological Sciences, Rutgers University-New Brunswick au facut 2560 de masuratori in care au testat contaminarea cu bacterii a mancarii scapate pe jos. Au folosit patru tipuri de alimente: pepene, paine, paine cu unt si jeleuri si patru tipuri de suprafete: otel inoxidabl, faianta/gresie, lemn si mocheta. Tot patru au fost si perioadele de contact ale alimentelor cu suprafata: o secunda, cinci, 30 si 300 de secunde.

Deloc surprinzator, cea mai mare contaminare a fost in cazul pepenelui, cea mai mica in cazul jeleurilor. Donald Scahffner, coordonatoriul studiului a explicat ca transferul bacteriilor pe mancare se face cu ajutorul umiditatii. Cu cat alimentul este mai umed, cu atat creste mai mult riscul. “Bacteriile nu au picioare, ele se deplaseaza in medii umede.”

Citeste si  Ig Nobel 2015 - Cele mai inutile descoperiri stiintifice

Cea mai mica rata de transfer o are, in mod surprinzator, mocheta, iar cea mai mare inoxul/gresia. Aspectul suprafetei si tipul alimentului joaca un rol important in acest transfer.

Asadar, desi cercetatorii demonstreaza oarecum validitatea regulii de cinci secunde, in sensul ca o durata mai mare de contact inseamna o contaminare mai mare, tot ei ne atrag atentia ca: “Bacteriile pot contamina instantaneu mancarea.” Deci uitati de regula de cinci secunde si  puneti la cos, nu in gura, ce ati scapat pe jos.

Ana Maria Nica

[sursa]

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 400 de semne, cu citarea sursei și cu link spre pagina acestui articol.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Plugin creado por AcIDc00L: noticias juegos
Plugin Modo Mantenimiento patrocinado por: posicionamiento web