Tech Video 

Reintrarea in atmosfera

reentrySau iata cum arata o reintrare in atmosfera de pe Statia Spatiala. Fotografia a fost facuta drept multumire pentru Agentia Explorarii Aerospatiale Japoneze (JAXA), care a dus provizii acolo anul trecut.

Cum decurge o reintrare in atmosfera

In primul rand, trebuie redusa viteza de la 40.000 de km/ora la doar cativa pentru amerizare. Imediat ce capsula, sau naveta, ajunge la straturile exterioare ale atmosferei, incepe sa se incinga si chiar poate atinge 1.650 grade Celsius, iar forta de frecare poate te poate supune la peste 7G.

Forta franarii si caldura generate depind de unghiul in care abordezi atmosfera. Daca este prea larg, adica daca abordezi direct, risti sa arzi cu totul. Daca unghiul este prea ascutit, poti ricosa ca o piatra de pe suprafata lacului. Ideal ar fi sa gasesti coridorul perfect dintre aceste doua extreme, care nu sunt prea departate una de cealalta. Naveta spatiala NASA necesita un unghi de 40 grade.

Citeste si  VIDEO: Partea intunecata a Lunii

In timpul reintrarii in atmosfera experimentezi 3 forte diferite: gravitatia, frecarea cu aerul si densitatea lui. Naveta spatiala mai avea parte de una, portanta, datorita formei aerodinamice, contracarand intr-o mica parte forta gravitationala.

Similare

Leave a Comment