Robotul Kirobo, partenerul de călătorie al șoferilor
Dacă numele Kirobo vă sună cunoscut, este pentru că în august 2013, Kirobo a devenit primul robot astronaut al Japoniei, când a ajuns la bordul Stației Spațiale Internaționale, unde a rămas timp de 18 luni.
Robotul astronaut putea să comunice în mod natural cu interlocutorii săi și să le detecteze vocea și chipul. Kirobo a participat la experimente științifice la bordul ISS cu scopul de a determina în ce măsura ar putea roboții să asiste astronauții în spațiu.
Printr-un anunț postat pe site, Toyota a anunțat că a găsit noi modalități prin care Kirobo poate să asiste oamenii, de data aceasta pe Pământ.
Ca parte din proiectul Toyota Heart, care are ca scop colaborarea dintre oameni și inteligența artificială, Toyota a construit robotul Kirobo Mini, cu o înălțime de 10 cm și o greutate de 183 g, definit ca un partener de comunicare în timpul călătoriilor cu mașina. Kirobo poate să vorbească, să gesticuleze, să detecteze expresiile umane cu ajutorul unei camere încorporate și astfel să înțeleagă emoțiile interlocutorului și să răspundă în consecință. De asemenea, Kirobo reține conversațiile anterioare și traseele parcurse în mașină.
Însă robotul nu este construit doar pentru amuzament, ci cu scopul de a se tranforma într-o unealtă pentru studierea comportamentului șoferilor la volan.
Argumentând că oamenii petrec 4,3 ani din viață în mașină, Toyota plănuiește să integreze tehnologia din spatele robotului în vehiculele pe care le construiește și să proceseze datele furnizate cu privire la acțiunile și reacțiile șoferilor, astfel încât să îmbunătățească experiențele acestora la volan și în final să le facă mai sigure.
Toyota deține un întreg institut de cercetare compus din oameni de știință, experți în inteligența artificială și ingineri, care se ocupă de dezvoltarea de tehologie care să contribuie la construirea unor mașini mai sigure și mai ușor de condus.
Robotul Kirobo Mini va putea fi cumpărat începând cu anul 2017 de la dealerii autorizați Toyota de pe teritoriul Japoniei și va costa 393$.
Știe întotdeauna când trece Stația Spațială Internațională deasupra Bucureștiului (pentru că primește mail de la NASA).