Roboți care reacționează la emoțiile umane

roboțiLaboratorul de cercetare din Silicon Valley care a dezvoltat-o pe SIRI, SRI International, lucrează la o nouă generație de asistenți virtuali care pot să detecteze stările emoționale ale oamenilor și să reacționeze în consecință.

De esența inteligenței artificiale (AI) este imitarea unei ființe umane în toate aspectele ei – gânduri, vorbire, mișcare. Din acest motiv, unul dintre testele aplicate AI este testul Turing, care presupune identificarea nivelului până la care într-o conversație cu un om, un robot își poate ”păcăli” interlocutorul în a crede că poartă o discuție cu o altă ființă umană.

Pentru a atinge această performanță, AI trebuie să recunoască emoțiile umane și să empatizeze cu ele. SRI International lucrează tocmai în acest sens și dezvoltă o generație de asistenți virtuali care pot detecta agitația, confuzia și alte stări emoționale, răspunzând corespunzător.

Tehnologia folosită de SRI International, denumită SenSay Analytics, este construită în așa fel încât identifică stări emoționale în funcție de modalitatea de tastare, tonalitatea vocii, expresia facială și poziția corpului. De exemplu, folosit prin intermediul telefonului, sistemul încorporat noii generații de roboți poate identifica o pauză în tastarea unui anumit cuvânt și să asocieze acest fapt unei stări de confuzie. În cazul interacțiunii directe, sistemul folosește o cameră video pentru a studia caracteristicile feței, poziția corpului și alte indicii fizice asupra stării unei persoane.

Citeste si  China sustine ca testeaza deja un EM Drive in spatiu

Tehnologia actuală folosită de roboți, cum este cea folosită de Amazon pentru Alexa, poate detecta emoția unei ființe umane, însă noua tehnologie la care lucrează SRI International vrea să îmbunătățească reacția și empatia roboților la diferite stări ale oamenilor.

[sursa] [sursa]

Anca Stănescu