Rușinea este un mecanism de supraviețuire

rusineRusinea este o emotie atat de puternica si incomoda incat ar fi greu sa credem ca ar fi buna la ceva, dar, conform unui studiu, sentimente precum umilinta sunt mecanisme de supravietuire.

O echipa internationala de cercetatori spune ca rusinea joaca un rol crucial in mentinerea legaturilor dntre noi si societatea in care traim asa cum alte mecanisme ne impiedica sa ne facem rau singuri.

„Functia durerii este aceea de a ne impiedica sa ne facem rau singuri. Functia rusinii este aceea de a ne impiedica sa rupem legaturile sociale sau aceea de a ne motiva sa le refacem” – Daniel Szncyer, psiholog la University of California, Santa Barbara

Potrivit cercetatorilor, puterea coercitiva a rusinii, care ne poate determina sa avem un comportament acceptabil, isi are radacinile in grupurile sociale antice, cand includerea noastra in viata sociala a unui grup putea insemna diferenta dintre viata si moarte.

„Stramosii nostri au trait in grupuri sociale mici de vanatori si culegatori. In lumea aceasta, viata ta si a familiei tale depindea de modul in care erai apreciat de membrii grupului, care-ti ofereau mancare, protectie si grija. Cu cat erai mai apreciat de membrii grupului, ca un partener de nadejde, posibil partener de imperechere, prieten, vanator priceput, aliat formidabil, ruda saritoare, inamic periculos, cu atat erai mai important in luarea deciziilor. Ai fi fost ajutat mai mult si ranit mai putin.” – John Tooby, antropolog

Pentru a masura modul in care rusinea actioneaza intr-un context contemporan multi-cultural, cercetatorii au demarat un experiment cu 900 de participanti in SUA, India si Israel. Acestia erau intrebati cum s-ar simti in scenarii fictive care implicau comportamente precum infidelitatea, epuizarea sau zgarcenia, printre altele.

Citeste si  Un intrerupator pentru reglarea temperaturii corpului

Participantii dintr-un grup au fost rugati sa explice cum s-ar simti in fata unor asemenea comportamente. Altii, din alt grup, au spus cum s-ar simti daca ei insisi ar manifesta comportamentele.

Similitudinile intre rezultatele subiective si cele obiective, publicate in Proceedings of the National Academy of Sciences, sugereaza ca oamenii mostenesc simtul rusinii si ca ceea ce altii considera a fi neacceptabil constituie o reactie emotionala extrem de fina.

Concluzia este ca sentimentul rusinii nu este unul local ci trece dincolo de granite.

[sursa]