Ruta optimă spre Marte imaginată de MIT

the martianPentru a ajunge pe Marte, NASA ar trebui sa faca un ocol pe Luna, conform unor cercetatori de la MIT. Este o cu totul alta ruta decat cea din filmul The Martian. Culmea, NASA nu are planul conceput astfel in Mars Design Reference Architecture 5.0, dar agentia spatiala ar trebui sa se mai gandeasca putin daca doreste sa aiba un program spatial martian sustenabil. Aceasta este concluzia savantilor de la MIT intr-o lucrare publicata in Journal of Spacecraft and Rockets.

Grupul, care include si cercetatori de la Universitatea Keio din Japonia si Jet Propultion Laboratory din cadrul California Institute of Technology din Los Angeles, a explorat viitorul in care misiunile cu echipaj uman spre Marte sunt o rutina, iar Luna reprezinta un simplu popas.

„In urmatoarele decenii, explorarea spatiala nu se vamai rezuma la cateva misiuni izolate ci va fi compusa din adevarate campanii legate intre ele”, au scris cercetatorii in lucrare.

Daca asemenea evenimente se vor adeveri, agentiile spatiale vor cauta ruta optima spre Marte la cost minim.

De ce Luna?

Cand vine vorba despre calatoria spatiala, exista mai multe optiuni:

  1. Impacheteaza tot ce-ti trebuie inainte de lansare si indreapta nava direct spre Marte
  2. Impacheteaza ce ai nevoie pentru prima parte a misiunii si ia restul de pe drum.

Grupul de la MIT a facut o serie de calcule detaliata pentru a afla care este cea mai buna optiune. In final, au concluzionat ca astronautii au putea pleca de pe Terra cu 68% mai putina greutate cu optiunea #2. Ar cara mai putin combustibil pe care l-ar completa cu oprirea pe Luna.

De unde ar veni combustibilul?

Polul sud lunar ar putea contine rezerve mari de apa inghetata in tot felul de cratere peste care nu pica deloc lumina soarelui. Gheata ar putea fi transformata in combustibil. Ideal, masinariile ar extrage gheata si apoi ar separa-o in oxigen lichid, ceea ce se afla in rachetele din prezent. Multe tari, precum Rusia si intreaga Europa, sunt interesate de Luna din acest motiv

Citeste si  Ideea mineritului pe Luna

La inceput, opririle ar fi langa Luna, dar ar putea fi mutate in drumul spre Marte, precum ilustratia de mai jos:

martian pit stop

Lansarea unor rachete mai usoare are beneficii imediate pentru ca scade foarte mult costul. Oliver de Weck, un co-autor al lucrarii si profesor de aeronautica si inginerie la MIT a declarat pentru Forbes ca o scadere de 68% din greutatea lansarii ar insemna o economie de 8.5 miliarde de dolari per misiune. Estimarea aceasta este similara unei alteia anuntate la inceputul acestui an de NexGen Space LLC. NASA a contractat NexGen pentru a estima costul unui scenariu spre Marte cu orbitarea Lunii. In raport, NexGen a scris ca o statie de alimentare pe Luna ar reduce costurile unei misiuni spre Marte cu 10 miliarde de dolari.

Acest plan de a econoisi 8.5 miliarde de dolari se refera strict la costurile misiunii si nu include costurile si timpul destinate:

  1. Lansarea echipamentelor spre Luna
  2. Construirea unei baze lunare
  3. Construirea unei uzine chimice de procesare
  4. Realizarea unui sistem de transfer al apei de la mina la uzina

Grupul a mai afirmat ca aceste costuri operationale si riscurile pot fi manageruite. Acest concept este cu mult mai bun decat strategia curenta pentru explorarea martiana descrisa in Mars DRA 5.0.

Takuto Ishimatsu, care a condus lucrarea si care acum este postdoc la MIT, a declarat ca planul nu este neaparat pentru o prima misiune spre Marte, dar un mod de a putea transforma misiunile spre planeta rosie intr-o rutina sustenabila.

„Scopul nostru este colonizarea planetei Marte. Este foarte important sa avem un drum pavat in spatiu pentru a putea calatori intre obiecte cosmice intr-un mod eficient.” – Takuto Ishimatsu

[sursa]