Satelitul Callisto

callistoPlaneta Jupiter are cel mai mare sistem de sateliti, care contine 67 de corpuri, dintre care amintim Io, Europa, Ganymede si Callisto, extrem de interesante pentru ca au dimensiuni comparabile cu ale unor planete, cum ar fi Mercur, si pentru ca unele gazduiesc apa in stare lichida si poate viata.

Callisto ar putea gazdui surprize foarte frumoase pentru oamenii de stiinta. Dintre toate, aceasta ar putea contine un ocean sub suprafata si se afla indeajuns de departe de magnetosfera lui Jupiter pentru a nu fi afectata de radiatia acesteia.

Mai exact, sub suprafata exista o litosfera inghetata de pana la 150m grosime. Sub aceasta credem ca ar exista un ocean sarat de 200km adancime. O dovada a oceanului sta in faptul ca radiatia lui Jupiter nu penetreaza suprafata lui Calisto. Asta sugereaza existenta unui fluid cu adancimea de cel putin 10km. Daca apa contine amoniac, ceea ce este foarte posibil, ar putea ajunge cu adancimea la 300 km.

Sub acest ocean ipotetic, am putea avea roci si gheata compactate, cantitatea de roca fiind mai mare pe masura ce avansezi in adancime. Miezul ar fi din siliciu  cu un diametru de doar 600km si ar fi inconjurat de roca si gheata.

Citeste si  Mercur, a doua planeta activa tectonic din Sistemul Solar

Suprafata lui Calisto este saturata de numarul de cratere, suprafata sa antica fiind plina ochi de asa ceva. Nu exista munti, vulcani sau alte diferente de nivel.

Atmosfera este compusa din dioxid de carbon si cu o presiune foarte mica, ceea ce ar putea duce la disiparea ei in spatiu in doar 4 zile, ceea ce inseamna ca trebuie ca ea sa fie innoita in permanenta de gheata de pe suprafata. Desi nu a fost dovedita stiintific, prezenta moleculelor de oxigen ar exista in concentratii de la 10 pana la 100 de ori mai mari decat cea a dioxidului de carbon. Oxigenul a fost detectat captiv in crusta inghetata.

Precum Europa si Ganymede, dar si asa cum satelitii lui Saturn Enceladus, Mimas, Dione si Titan, posibilitatea existentei vietii intr-un ocean de sub-suprafata lui Callisto, a determinat oamenii de stiinta lanseze speculatii in privinta vietii.