Satelitul Titan gol-pusca in fata vantului solar

150128185335-largeOamenii de stiinta care opereaza sonda Cassini au observat ca cel mai mare satelit al lui Saturn, Titan, se comporta precum Venus, Marte sau o cometa cand este expus vantului solar. Observatiile sugereaza ca un corp nemagnetizat, precum Titan, ar putea interactiona in acelasi fel indiferent de distanta care exista intre el si Soare.

Satelitul este atat de mare incat ar putea fi considerat o planeta, daca ar orbita Soarele, iar misiunea Cassini a simulat acest scenariu in 2013 din punctul de vedere al sondei. Intalnirea a fost unica, pentru ca atunci satelitul a fost observat in afara regiunii dominate de campul magnetic al lui Saturn, intitulata magnetosfera.

Vantul solar este un flux cu particule incarcate care curge constant dinspre Soare in exteriorul Sistemului Solar precum apa. Studierea efectelor acestuia asupra planetelor ii ajuta pe oamenii de stiinta sa inteleaga efectele Soarelui asupra altor atmosfere. Ele pot include modificari ale chimiei atmosferelor si chiar pierderea lor graduala in spatiu.

Citeste si  Imagini cu norii de pe Titan

Titan petrece 95% din timp in interiorul magnetosferei lui Saturn, dar pe 1 decembrie 2013, satelitul s-a intamplat sa fie intre planeta si Soare, cand un varf al activitatii solare a lovit zona. Vantul solar a comprimat magnetosfera lui Saturn, scotandu-l pe Titan in afara influentei sale. Din acest motiv, misiunea lui Cassini a fost extrem de importanta in gasirea magnetosferei satelitului, pana acum imposibil de detectat din cauza planetei Saturn. Aceasta nu exista. Observatiile sunt foarte importante pentru a intelege cum asemenea sateliti isi pastreaza atmosfera.

[sursa]