Neurostiinta 

Savantii insereaza amintiri placute in creierele soarecilor

soareceOamenii de stiinta au reusit sa hackuiasca creierele soarecilor, implantand amintiri false dar placute prin intermediul stimularii cu un electrod si demonstrand in acest mod pentru prima data ca manipularea amintirilor in timpul somnului este posibila.

Echipa de la National Centre for Scientific Research din Franta a creat sentimente pozitive despre un loc anume explorat in acea zi de cinci soareci. Le-au stimulat creierul in timpul somnului. Asa puternice au fost aceste sentimente incat imediat dupa trezire, soarecii au inceput sa caute sa ajunga in acel lor.

Ideea manipularii memoriei se gaseste si in filmul „Eternal Sunshine of the Spotless Mind”, unde protagonistul si fosta sa iubire isi sterg amintirile dureroase. Evident, atunci cand apar obiecte familiare, revin si bucati din amintirile sterse.

Citeste si  Memoria fotografica a unui cimpanzeu

Savantii au dorit sa verifice daca si soarecii, precum oamenii, isi stocheaza amintirile in timpul somnului. Pentru a le insera amintirile false, au cautat anumiti neuroni care contribuie la memoria spatiala. Au implantat electrozi in hippocampus, regiunea din creier asociata formarii memoriei, a cinci soareci. Electrozii au inregistrat activitate neuronala in timp ce animalele explorau mediul, iar savantii au observat varfuri in activitatea aferenta anumitor locuri.

In timpul somnului, cand neuronii spatiali comunicau, oamenii de stiinta intelegeau ca acestia se gandesc la un anumit loc si au folosit un alt electrod pentru a stimula o regiune a creierului asociata placerii.

[sursa]

Similare

Leave a Comment