Schimbarea orei – de ce ne-ar fi mai bine fara

universal-time_1024Conform unui articol, suferim din cauza acelei ore care dispare subit din programul nostru. Organismul nu stie cat este ceasul sau in ce zi ne aflam pentru ca se ghideaza dupa un ceas biologic, circadian, bazat pe prezenta si absenta luminii naturale. Cand aceasta apare, primim o doza de hormoni pentru a ne trezi, iar cand se intuneca, organismul produce hormoni care sa ne calmeze pentru a ne adormi. Cand ignoram mecanismul acesta de baza si ne fortam corpul sa functioneze alandala, riscam foarte mult, dupa cum spun oamenii de stiinta.

Gari Clifford, un expert in probleme ale somnului de la Universitatea Emory din SUA a spus la CNN ca exista dovezi ca studentii care trebuie sa mearga la scoala la ora 7:30 dimineata au rezultate mai slabe decat cei care trebuie sa ajunga acolo la 8:30 pentru ca se lupta cu ritmul circandian. Decat sa-i fortam pe toti sa se trezeasca mai devreme, ar fi mai logic sa ii lasam sa se trezeasca mai tarziu!

Un nou studiu aparut saptamana aceasta a demonstrat ca persoanele nesanatoase au dificultati de adaptare la schimbarea orei.

Fusurile orare au fost instaurate pentru prima data la Conferinta Meridiana din 1883 pentru a pune ordine intre cele cateva sute de fusuri orare din toata lumea. Natiunile au cazut de acord sa existe doar 24, fiecare lata de 15 grade, toate avand ca punct de referinta Meridianul Greenwich din Londra.

Citeste si  Verificarea mailului după job îți dăunează

Nu ar fi mai bine sa functionam dupa un singur fus orar universal? Cu totii am vedea aceeasi ora pe ceas. Ne-am trezi tot dimineata si ne-am culca tot seara. Nu s-ar schimba nimic in viata cotidiana. Daca soarele rasare acum la ora 6 dimineata in Atlanta, ora ar fi apoi 11 GMT. Oamenii nu s-ar mai trezi la 6, unii dintre ei, ci la 11.

Teoria merge mai departe la calendar. Cum ar fi sa ai un calendar care nu se mai schimba? Craciunul ar pica in fiecare an duminica, ziua ta de nastere ar pica… martea si asa mai departe.

[sursa]