Unde se afla scorpionul românesc?

scorpion, Romania, Iasi, ecologie, clima, biologieRomânii cu arahnofobie au acum o hartă a zonelor de evitat. O echipă de cercetători ieșeni au realizat prima hartă a distribuției scorpionului Euscorpius carpaticus pe teritoriul țării noastre. 

Cercetarea a fost realizată de către Iulian Gherghel și Monica Papeș de la Universitatea Oklahoma și Alexandru Sotek, Alexandru Strugariu și Lucian Fusu de la Universitatea UAIC Iași, folosind o combinație de date prelevate de pe teren pe parcursul a șase ani și modelare matematică.

Studiul publicat în Journal of Arachnology, este o premieră în domeniu, cu aproape un sfert din date necunoscute până acum, acest scorpion având o distribuție mai largă decât se credea până acum.

Deși descris oficial încă din anul 1767 și menționat de către romanii stabiliți in zona Banatului ca fiind prezent în zonă încă de acum 2000 de ani, scorpionul carpatin este o specie foarte puțin cunoscută. – Alexandru Sotek, co-autor

Cercetarea răspunde la o întrebare veche despre distribuția acestei specii de scorpion: de ce scorpionii carpatici trăiesc în doar două zone din România, despărțite de 160km? Aparent, clima este factorul decisiv la distribuția Euscorpius carpaticus în zonele Munții Banatului și Subcarpații de Curbură. Mai mult, modelul matematic oferă o prognoză bună pentru impactul schimbărilor climatice asupra acestor scorpioni. Iulian Gherghel susține că populația de scorpioni va fi periclitată de modificările climatice.

Pe baza rezultatelor din modelarea matematică, putem presupune faptul că în viitor, scorpionul românesc va fi afectat de încălzirea climatică. Ipoteza noastră este susținută de faptul că această specie de scorpioni preferă locuri umede, iar sudul României este prezis de către climatologi să fie afectat de un fenomen de aridizare și deșertificare în viitor, ca efect al încălzirii climatice – Iulian Gherghel, autor principal

Acest studiu 100% românesc, pe lângă faptul că a reprezentat o muncă asiduă de căutat scorpioni pe sub pietre sau pe versanți „cu expunere nordică”, reprezintă o sursă de informații nu numai despre o specie aproape necunoscută de scorpion, dar oferă și date esențiale pentru o mai bună înțelegere a distribuței și ecologiei scorpionilor din Europa.

Citeste si  Calcule matematice esuate, in Sound of Science