Semnalele luminoase ar putea elucida misterul unirii a doua gauri negre

quasar si gauri negreOamenii de stiinta au descoperit doua gauri negre supermasive aflate in ultimul stadiu al ciocnirii lor, un eveniment rar ce nu a mai fost observat pana acum. Descoperirea ar putea lamuri o problema veche intitulata si problema ultimului parsec, ce se refera la esecul modelelor teoretice in prezicerea ultimelor stadii ale unei asemenea ciociniri sau cat ar dura procesul.

Regiunile centrale ale multor galaxii, cum ar fi a noastra, contin zone cu intuneric impenetrabil, adica gauri negre cu mase echivalente cu milioane sau chiar miliarde de stele precum Soarele. Ele si galaxiile in care se afla par a coexista. Teoria prezice ca galaxiile se ciocnesc si se unesc, marindu-se astfel, lucru pe care-l fac si gaurile negre din centrul lor.

Nu le putem vedea, dar gravitatia lor poate atrage gazul pentru a forma un disc de material intitulat disc de acretie. Particulele din acest disc sunt accelerate la viteze uriase si elibereaza cantitati enorme de energie sub forma termica, raze X si gamma. Cand o gaura neagra supermasiva trece prin acest proces, se naste un quasar, un obiect de o luminozitate orbitoare, cu mult mai mare decat a intregii galaxii in centrul careia se afla, fiind observati din cealalta parte a Universului.

Citeste si  Stiinta din spatele Interstellar

Pe 7 ianuarie, Djorgovski si colegii sai au raportat un semnal luminos intermitent de la un quasar aflat la distanta mare de noi despre care cred ca ar fi de fapt ciocnirea a doua gauri negre supermasive, un fenomen prezis de teorii dar inca neobservat.

Au folosit telescoape terestre din Statele Unite si Australia pentru a monitoriza 500 milioane de stele, cam 80% din cerul noptii. Pana acum au observat doar gauri negre ce urmau sa se ciocneasca, dar vorbim de obiecte ce se afla la zeci sau sute de mii de ani lumina unul de celalalt. In cazul de fata, avem doua gauri negre super-masive ce se afla la cateva sutimi dintr-un an-lumina departare si s-ar putea ciocni peste… un milion de ani.

[sursa]