Matematica 

Premiu de 100$ pentru o solutie matematica ce ar putea fi citita in 10 mld. de ani

matematicaUn trio anglo-american a prezentat solutia unui profesor de matematica vinerea trecuta, o solutie cu o problema in sine: citirea ei ar necesita 10 miliarde de ani. Problema este o enigma nerezolvata a unui camp intitulat Teoria Ramsey. 

In anii ’80, matematicianul Ronald Graham a lansat provocarea intregii lumi de a gasi o solutie la ceea ce noi nu am reusit sa traducem: Boolean Pythagorean triples problem. Daca exista matematicieni printre voi capabili sa ofere o traducere, v-am fi recunoscatori.

Matematicienii au raspuns provocarii pentru a intra in istorie, caci premiul este prea mic pentru a fi luat in considerare. Cei trei care au reusit si-au prezentat lucrarea la 19th International Conference on Theory and Applications of Satisfiability Testing ce a fost organizata la Laboratorul de Informatica din Bordeaux (Labri).

Citeste si  New Horizons, pierduta in Spatiu

Provocarea a fost lansata acum 30 de ani. Daca esti de parere ca a fost nevoie de mult timp pentru ca o solutie sa fie gasita, ei bine, verificarea solutiei ar dura 10 miliarde de ani… Din fericire, computerele pot verifica ceva mai repede, mai exact in doar 2 zile cu ajutorul a 800 de procesoare.

[sursa]

Similare

Leave a Comment