Sorin vs. Petru – Centrul Universului (audio)

Astazi, la Sound of Science, a aparut o disputa de nicaieri intre Sorin si Petru pe tema Centrului Universului. Voi ce parere aveti?

Teoria lui Petru

Petru StratulatAceasta pleaca de la Teoria Big Bang-ului. Sa nu uitam ca aceasta ramane, pana in prezent, o simpla teorie ce inca nu a fost confirmata de comunitatea stiintifica si care a ramas in picioare doar pentru ca marile minti ale Omenirii nu au gasit alta mai buna care sa explice inceputurile Universului.

Plecand de la Big Bang si ajungand pana in prezent, consider ca exista in teorie un punct, un loc, in Univers unde s-a produs Big Bang-ul, ca in cazul unei bombe ce a explodat, imprastiind materie in toate directiile. Dupa ce s-a disipat fumul, putem ajunge la locul exploziei. La fel, ar trebui ca Universul sa aiba un punct de plecare, chiar daca ne aflam, asa cum spune si Sorin, in acel punct, doar ca este unul expandat la infinit, vezi Doamne, caci totul a plecat dintr-un singur punct, deci ne aflam in acel punct.

Totusi, daca Universul s-ar fi expandat intr-o directie, asa cum lumina este emisa de farul unei masini, ar trebui ca in teorie sa existe punctul de plecare, adica „farul”, chiar daca ar fi acum stins. Locul ar exista. Punctul de inceput. Spatiul acela care a gazduit fenomenul sau care s-ar afla in dreptul sursei. La fel ar exista si daca Big Bang-ul a imprastiat materie in toate directiile.

Teoria lui Sorin

sorin badeaAm incercat sa scriu 3 texte: unul lung si plin de informatii fizico-matematice, altul scurt compus numai din intrebari si inca unul presarat cu ganduri filozofice. Am renuntat la ele pentru ca ajunsesem la o problema mai veche….ar fi trebuit sa te fac sa intelegi ca exista un infinit mai mare….si unul mai mic (remember, Pierre?) 🙂

De mai bine de 30 de ani omenirea incearca prin diferite metode sa priveasca in trecut. Ce vi se pare atat de aiurea? 🙂 E vorba de telescoapele noastre care se uita la galaxii atat de indepartate, incat putem spune ca privim la doar cateva sute de ani lumina dupa Big Bang.

Petru vrea sa ma convinga ca, daca a existat Big Bang, atunci e clar ca buna ziua ca locul din care a pornit Universul… este un loc fizic. Adica un loc in care poti ajunge calatorind. Cum sa cred asa ceva!?

Discutia poate porni de la forma Universului, de la rata sa de expansiune si trebuie sa ajunga la tesatura “spatiu-timp”. Noi oamenii calatorim in timp si spatiu, de aceea nu pot sa las la o parte aceste variabile nici macar de dragul discutiei.

Dar sa nu ne cramponam si sa incercam sa decidem mai intai care este forma Universului. 🙂 Stiti bine ca este o capcana? Nimeni nu stie….nu ne-am raspuns la aceasta intrebare, insa am dezvoltat cateva teorii: cea a Universului Plat, cea a Universului Deschis (in forma de sa) si cea a Universului sferic. Pe de alta parte stim ca Universul se afla in expansiune, ba mai mult, ca aceasta expansiune este accelerata si in plus :)….accelerarea de la marginile sale….se petrece cu o viteza mai mare decat cea a luminii.

Citeste si  Video: Ryan Gosling va fi Neil Armstrong în filmul ”First Man”

O sa iau in calcul Universul Plat (Care e de altfel si cea mai apropiata teorie de realitate) insa ma voi confrunta imediat cu o problema….cum determin spatialitatea unui punct intr-un plan plat, care mie imi apare ca fiind 3D?! (sus, jos, unghi, adancime etc)

Si daca vad cu ajutorul lui Hubble pana la 13,5 miliarde de ani in trecut…asta insemnand ca vad totusi la 13,5 miliarde de ani lumina departare…inseamna asta ca vad locul din care a pornit?! Nu 🙂

Dar lasa-ma, Petrule sa te intreb….si incotro trebuie sa o apuc? In ce parte? 🙂

ASADAR….NU cred ca locul originii Universului poate fi atins in vreun fel sau vreodata. FIZIC 🙂 La un moment dat o sa il putem intrezari….niciodata vedea pe deplin si niciodata atinge.

Intrebarile Calinei

calinaCum s-a format universul?

Suntem programati, ca specie, sa incercam sa gasim raspunsul la orice intrebare. Asta ne face sa fim ceea ce suntem.
Baietii au avut o mica disputa, in studio, legata de „Big-Bang”. Petru sustine ca Universul a pornit dintr-un punct fix, in timp ce Sorin sustine ca acesta a pornit „de peste tot”.

Momentan, orice explicatie despre inceputul Universului este pur teoretica. Nu am avut si cred ca nu vom avea niciodata capacitatea, ca specie, sa gasim raspunsul la aceasta intrebare, deoarece el se afla undeva, in afara perceptiei noastre. Consider ca exista cel putin inca o dimensiune, in afara capacitatii noastre de intelegere, participanta la formarea Universului.

Nu pot avea raspunsuri dar am multe intrebari.

In perceptia mea, nimicul si infinitul sunt de fapt acelasi lucru. Daca Big-Bang-ul s-ar fi format din nimic, el este, implicit, infinit. (Pentru a putea explica ceea ce putem percepe, ca specie, am inventat notiunile de timp, spatiu sau infinit). Cum poti plasa ceva infinit in spatiu sau in timp?

Un lucru stim sigur… ca Universul e in expansiune. Totul se indeparteaza de tot si nu de un punct fix. Cu cat ajungem mai departe, cu cat viteza de expansiune creste, pana la viteze superluminice, cum zice si Sorin… asta nu inseamna ca daca ne-am intoarce, spre „inceput”, timpul ar incetini, pana la infinit?

Pentru ca vorbim despre nimic si despre infinit, nu cred ca putem reduce ideea la un „punct de pornire”.

Si acum vin cu o alta intrebare: Incotro ne extindem? Daca ar exista un inceput, ar insemna ca exista si un capat?

Disputa din Sound of Science