jupiterCosmos Video 

Spectacolul lui Jupiter

jupiterCea mai mare planeta a sistemului solar este pe cale sa atinga punctul maxim al stralucirii sale, cand Jupiter si cei mai mari sateliti ai sai vor fi luminati de Soare pe 8 martie.

Terra va trece printre Jupiter si Soare, plasand planeta in partea opusa Soarelui pe cerul nostru si cauzand atunci o stralucire cu mult mai puternica decat in urmatoarele 13 luni.

„Asta inseamna ca gigantul gazos este in cel mai apropiat punct de Terra complet luminat de Soare din punctul nostru de vedere” – Alan Duffy, astronom de la Swinburne University din Australia

Fenomenul are loc atunci cand Jupiter ajunge in cel mai apropiat punct de Terra in 2016. Aceasta planeta uriasa gazoasa se va apropia la 664 milioane de km de noi in seara zilei de 8 martie pe masura ce rasare la apusul soarelui. O vom putea vedea foarte greu cu ochiul liber, asa ca avem nevoie de cel putin un binoclu decent. Daca te vei plasa cu spatele la apus, vei putea vedea cel mai luminos punct de pe cer.

„Va fi cel mai stralucitor obiect de pe cer dupa ce Venus va apune odata cu Soarele, asa ca ar trebui sa fie usor de observat Jupiter pe masura ce rasare in partea opusa.” – Alan Duffy

Daca ai un telescop bun, ar trebui sa vezi si umbra pe care satelitii lui Jupiter o lasa pe norii sai, iar daca poti merge la un observator astronomic, s-ar putea sa ii vezi si Marea Pata Rosie. De asemenea, vei putea observa norii intinsi pe toata suprafata planetei sub forma unor centuri intunecate si benzi luminoase. De regula, pot fi vazute doua centuri, dar in nopti cu cer senin este posibil sa distingi chiar si opt.

Citeste si  Steaua Neagra

[sursa]

Similare

Leave a Comment