monopolyMedicina 

Speranță de viață mai mare, dacă ești bogat

monopolyIn ciuda avansurilor in medicina, tehnologie medicala si educatie, un nou studiu sugereaza ca exista o crestere a prapastiei intre speranta de viata a bogatilor si saracilor din Statele Unite ale Americii.

Potrivit studiului realizat de Brookings Institution, persoanele sarace nu au acces la aceleasi beneficii asigurate de inovatiile din medicina si educatie. In timp ce studiul indica o speranta de viata marita pe tot teritoriul american, pentru generatiile nascute in 1920 si 1950 aceasta nu este una uniforma. Cele mai sarace 10 procente din ambele generatii au avut o crestere a sperantei de viata de doar 3%, iar cele mai bogate 10 procente de 28%.

Asadar, un barbat bogat nascut in 1920 ar trai cu 6 ani mai mult decat un om sarac, dar cineva bogat nascut in 1950 ar trai mai mult cu 14 ani. Chiar daca cea mai mare diferenta poate fi vazuta la barbati, a fost vizibila una si in cazul femeilor care variaza de la 4.7 ani si pana la 13 in aceeasi perioada.

Citeste si  Bunica, foarte importanta pentru evolutie

Co-autorul studiului, Gary Burtless a declarat intr-un interviu radio ca motivul acestui trend nu este cunoscut pe deplin, dar sigur are legatura cu stilul de viata.

“Nu stim. Americanii mai bogati tind sa faca exercitii fizice mai mult si asa au sanse mai mici sa devina obezi. Incidenta fumatului este mai mica. Aceste diferente pot explica cifrele. Totusi, nu explica mai mult de o cincime din diferenta ratei crescute a mortalitatii dintre bogati si saraci. Altceva se intampla in background.”

Desi Burtless a mai adaugat ca drogurile ar fi un factor important, a concluzionat: “Probabil este un efect al diferentei veniturilor.”

[sursa]

Similare

Leave a Comment