Inca o stea estompata in mod misterios

stea estompataO echipa internationala de astronomi a descoperit o stea careia ii este estompata luminozitatea intr-un mod misterios. Steaua poarta numele RIK-210 si se afla la o distanta de 472 ani-lumina departare

In mod normal, cand lumina unei stele scade este vorba despre ceva ce o orbiteaza, precum o planeta, dar in cazul lui RIK-210 nu putem discuta despre asa ceva. Este una dintre cele cateva stele pe care le-am descoperit in ultimele luni cu un tipar al estomparii imposibil de explicat. Despre ce este vorba?

Astronomii monitorizeaza lumina care ajunge la noi de la stele indepartate in speranta ca asa vom descoperi noi planete in jurul lor. Aceasta mod de cauta stele cu planete poarta denumirea de „metoda de tranzit” pentru ca scaderea intensitatii luminii poate sugera ca intre stea si noi trece un obiect. De cele mai multe ori, cercetatorii pot afla ce anume trece prin fata stelei si de regula este vorba despre o planeta sau o alta stea, dar uneori lucrurile devin ciudate.

De exemplu, in 2015, astronomii au observat cum steaua KIC 8462852, cunoscuta si drept Steaua lui Tabby, fenomen inca neexplicat, scade in luminozitate foarte mult. Neavand inca o explicatie, au aparut variante dintre cele mai indraznete printre care si o megastructura extraterestra, mai exact o sfera Dyson.

In cazul acestei stele abia descoperite, avem mult mister, dar mai putine pareri cu privire la o civilizatie extraterestra. Estomparea luminii a fost observata pentru prima data de misiunea Kepler a NASA, care a folosit observatorul spatial Kepler in gasirea noilor planete prin monitorizarea luminozitatii stelelor indepartate. Datele au fost apoi parcurse de echipa condusa de Trevor David de la Caltech.

Citeste si  Explozie stelara nemaiintalnita

Potrivit raportului acestora, lumina stelei RIK-210 scade cu aproape 15% la fiecare 5,67 zile terestre pentru o scurta perioada de timp. Fenomenul se potriveste si cu ritmul in care steaua se roteste, adica pe masura ce steaua se roteste, obiectul care o estompeaza se deplaseaza odata cu ea. Pornind de la aceste informatii, echipa a incercat sa afle motivele posibile. Prima ipoteza a fost existenta unei stele companion pitica maro, dar nu a rezistat in fata observatiilor indelungate. Imaginile sugereaza ca RIK-210 este o setea singuratica.

Analizele au aratat ca estomparea nu ar fi cauzata de un obiect sferic, si asa am aruncat si ipoteza unei planete la gunoi. De asemenea, steaua are undeva intre 5 si 10 milioane de ani, ceea ce ne arata ca nu are disc protoplanetar, din care sa se formeze planete.

Echipa crede ca este vorba despre un nor de praf stelar ce s-ar afla in interiorul magnetosferei stelei, regiunea care se afla in jurul stelei plina de particule incarcate electric controlate de campul magnetic al acesteia. Este posibilitatea care are cel mai mult sens, chiar daca inca nu a fost verificata, pentru ca un asemenea nor ar orbita steaua cu o viteza constanta. Pentru a avea un raspuns final, echipa trebuie sa monitorizeze steaua pentru o perioada mai lunga de timp.

[sursa]