par caruntMedicina 

Albim de la stres?

par carunt
Ekaterina_Minaeva / Shutterstock.com

Incaruntirea a fost de multe ori asociata stresului si imbatranirii, dar exista vreun sambure de adevar care sa ne arate ca grijile si responsabilitatile pot schimba culoarea parului?

Raspunsul simplu este… e complicat de spus. Chiar daca stresul poate lasa urme fizice in corpul uman, cand vine vorba despre incaruntire, oamenii de stiinta inca incearca sa inteleaga ce se intampla, iar cercetarile sugereaza existenta mai multor facturi capabili sa influenteze cantitatea de gri de pe capul nostru.

Parul are culoare datorita unor celule intitulate melanocite, ce adauga pigmet firului. Pe masura ce imbatranim, melanocitele slabesc si mor, ceea ce lasa firele de par fara „vopsea”. Afectiunea aceasta poarta denumirea de stres oxidativ si apare in toate celulele din corpul nostru ca o componenta naturala a procesului de imbatranire, nu din cauza examenelor sau facturilor.

Cand organismul nostru imbatraneste, nu se mai poate apara de molecule daunatoare ca atunci cand are 20-30 de ani. Asa apare stresul oxidativ, iar efectele sunt vizibile.

Citeste si  Vaccinul anti-Ebola provoaca raspuns imun

Aceasta ar fi cauza naturala a incaruntirii, dar stresul emotional poate juca un rol in stresul oxidativ? Fara un studiu amanuntit pe un grup foarte mare de oameni si facut pe o perioada indelungata nu putem trage o linie intre cele doua. Desi au existat tentative de a pune stresul oxidativ pe acelasi palier cu cel emotional, oamenii de stiinta nu au putut concluziona fara nici un dubiu ca, intr-adevar, cel emotional te poate incarunti. Sanse mai mari sunt ca stresul sa cauzeze caderea parului decat albirea lui.

In 2007, cercetatorii de la Universitatea Harvard au sugerat ca stresul prelungit poate grabi incaruntirea pentru ca produce radicali liberi, molecule reactive, ce impiedica productia de melanina, dar pentru ca a fost un studiu mic, nu-l putem lua inca in seama.

Asadar, stresul te poate incarunti? Inca nu stim.

[sursa]

Petru Stratulat

Similare

Leave a Comment