ceasNeurostiinta 

STUDIU: Conștiința se manifestă în reprize de cateva milisecunde

ceasIntrebarea privind modul in care percepem lumea constient este una care a intrigat oamenii de stiinta si filosofii. In miezul ei exista doua ipoteze divergente.

Pe de o parte, constiinta exista ca o constanta, un flux neintrerupt al perceptiei precum vizionarea unui film. Te asezi cu floricele sub barba si simti filmul de la inceput si pana la final intr-un sir continuu fara a fi constient de segmentari sau pauze.

De cealalta parte exista ipoteza conform careia constiinta reflecta ceea ce este un film dpdv tehnic: o serie de frame-uri individuale lipite intr-un sir care, in timpul derularii, pare neintrerupt. Deci, care e? Este constiinta un film neintrerupt sau un sir compus din momente discrete?

Potrivit unui studiu facut de psihofizicieni elvetieni, nici una nu este corecta. Mai degraba, propun un model in doua etape pentru cum procesam informatia, care impaca ambele ipoteze.

In modelul lor, reprizele temporale, ce sunt compuse din procesari inconstiente de stimuli, dureaza pana la 400 ms si sunt urmate de perceptia constienta a evenimentelor.

„Motivul este acela ca dorinta creierului consta in a-ti oferi ce e mai bun, cea mai clara informatie cu putinta, iar acest proces necesita timp. Nu exista nici un avantaj in urma relevarii metodelor inconstiente din spate pentru ca ar fi naucitor.” – Michael Herzog, cercetator la Ecole Polytechnique Federale de Lausanne

Potrivit lui Herzog si colegului sau, Frank Scharnowski de la Universitatea din Zurich, nici o ipoteza, continua sau discreta, nu poate descrie modul in care procesam lumea din jurul nostru pentru ca numeroase studii care au testat atentia vizuala a oamenilor le contrazic. Dar daca elemente ale ambelor ipoteze ar avea loc in acelasi timp intr-un flux continuu de ganduri constiente si inconstiente?

„Conform modelului nostru, elemenele unei scene vizuale sunt analizate in mod inconstient. Durata acestui proces este de pana la 400 ms si implica alte procese” – au scris autorii in PLOS Biology

Dupa ce aceasta analiza este completa, elementul pe care l-am detectat este integrat in perceptia constienta, comprimand toata inregistrarea inconstienta in ceva ce cunoastem. Cu alte cuvinte, in timp ce asimilam lumea din jur, nu suntem constienti in perceptia ei. In schimb, ne folosim simturile pentru a inregistra date in fragmente de 400 ms. Apoi, intr-un moment de claritate, percepem constient stimulii pe care simturile le-au detectat. Echipa crede ca prezentarea informatiei constientului dureaza aprox. 50 ms, perioada in care nu mai primim informatii senzoriale noi. Apoi, procesul se repeta.

Citeste si  Calatoria spre Marte ar putea afecta creierele astronautilor

Simturile noastre incep sa inregistreze informatia din stimulii existenti in jur inainte de a o livra constientului pentru a o percepe.

[sursa]

Similare

One Thought to “STUDIU: Conștiința se manifestă în reprize de cateva milisecunde”

  1. Ionuț

    Salut! Ați lăsat, pe alocuri „conştiință”.
    Teoria asta a fost, oarecum, enunțată şi de nişte cercetători care încercau să explice fenomenul clipitului. Spuneau ei (am văzut demult, la Teleenciclopedia, nu îmi mai amintesc toate detaliile) că practic ni se „intrerup” circuitele din creier pentru fracțiuni de secundă, ca să nu ne dezorientăm la redeschiderea ochilor.

Leave a Comment