Studiu: Homeopatia, eficientă pentru zero boli

Nu consider că era chiar nevoie de un studiu pentru a demonstra că homeopatia nu funcționează, dar, oricum, cineva l-a făcut.

Despre homeopatie am mai discutat pe SoS. Cu toate că este destul de logic că un preparat foarte diluat nu va funcționa și că a spune că apa are memorie e ca și cum ai spune că H2O este magic. Totuși, cineva s-a decis să facă un studiu al studiilor despre homeopatie. Adică n-a fost doar un cercetător care să folosească banii publici în acest scop, ci au fost mai mulți. Măcar poate așa ne vom opri să dăm bani pentru a demonstra ceva evident și ne vom concentra eforturile pentru a studia lucruri mai fezabile gen tinerețea fără bătrânețe, vindecarea absolută a cancerului, eradicarea foametei mondiale (inserează aici orice replică de la Miss Univers).

Profesorul Paul Glasziou, un om de știință recunoscut în domeniul „medicinii bazate pe dovezi”, a analizat 176 de studii pe homeopatie. Aceste studii analizau efectele homeopatiei pe un total de 68 de boli.

Ca președinte al comitetului de analiză, m-am simțit pur și simplu ușurat când am terminat anevoiosul drum de a alege și sintetiza dovezile existente. Am început această călătorie cu o atitudine de „nu știu” și eram curios dacă acest tratament improbabil funcționează…dar mi-am pierdut în totalitate interesul când am descoperit că cele 57 de analize sistematice finale pe cele 176 de studii inițiale nu găsesc nici un efect terapeutic peste cel placebo.

Din păcate, practic vorbind, această analiză nu va avea nici un impact. O analiză OMS spune că homeopatia este al doilea cel mai folosit sistem medical. 29% din europeni folosesc homeopatia. Nu cred că toți acești oameni se vor opri să folosească preparate homeopatice în urma studiilor științifice, așa cum cei care nu vaccinează nu vor începe să vaccineze. Din păcate, selecția naturală își va urma cursul.

Citeste si  Ig Nobel 2015 - Cele mai inutile descoperiri stiintifice