Pseudo-stiinta 

Studiu: Homeopatia, eficientă pentru zero boli

Nu consider că era chiar nevoie de un studiu pentru a demonstra că homeopatia nu funcționează, dar, oricum, cineva l-a făcut.

Despre homeopatie am mai discutat pe SoS. Cu toate că este destul de logic că un preparat foarte diluat nu va funcționa și că a spune că apa are memorie e ca și cum ai spune că H2O este magic. Totuși, cineva s-a decis să facă un studiu al studiilor despre homeopatie. Adică n-a fost doar un cercetător care să folosească banii publici în acest scop, ci au fost mai mulți. Măcar poate așa ne vom opri să dăm bani pentru a demonstra ceva evident și ne vom concentra eforturile pentru a studia lucruri mai fezabile gen tinerețea fără bătrânețe, vindecarea absolută a cancerului, eradicarea foametei mondiale (inserează aici orice replică de la Miss Univers).

Profesorul Paul Glasziou, un om de știință recunoscut în domeniul „medicinii bazate pe dovezi”, a analizat 176 de studii pe homeopatie. Aceste studii analizau efectele homeopatiei pe un total de 68 de boli.

Ca președinte al comitetului de analiză, m-am simțit pur și simplu ușurat când am terminat anevoiosul drum de a alege și sintetiza dovezile existente. Am început această călătorie cu o atitudine de „nu știu” și eram curios dacă acest tratament improbabil funcționează…dar mi-am pierdut în totalitate interesul când am descoperit că cele 57 de analize sistematice finale pe cele 176 de studii inițiale nu găsesc nici un efect terapeutic peste cel placebo.

Din păcate, practic vorbind, această analiză nu va avea nici un impact. O analiză OMS spune că homeopatia este al doilea cel mai folosit sistem medical. 29% din europeni folosesc homeopatia. Nu cred că toți acești oameni se vor opri să folosească preparate homeopatice în urma studiilor științifice, așa cum cei care nu vaccinează nu vor începe să vaccineze. Din păcate, selecția naturală își va urma cursul.

Citeste si  Grafic interactiv - Cum vei muri

Similare

6 Thoughts to “Studiu: Homeopatia, eficientă pentru zero boli”

 1. Adrian

  Nu stiu daca homeopatia functioneaza sau nu, ce sunt convins este ca toate studiile sunt realizate cu bani, banii find dati de cei cu interese directe. Din punctul meu de vedere, concluzia studiului citata mai sus nu are nici o relevanta.

  1. Ioana Margineanu

   Toți cercetătorii sunt plătiți pentru ca asta este meseria lor. Dacă insinuezi cine ar fi avut un interes împotriva hpmeopatiei in afara de oamenii care vor cu adevărat sa vindece alți oameni, adică medicii certificati, nu ai dreptate. Pentru ca fizica, chimie, biologie, știință si logica de bun simt.

 2. Flavius

  Buna, pot sa va zic din proprie experienta, cand eram mic, in perioada de 5-8 ani am fost bolnav de o boala de ficat. Am umblat pe la o groaza de doctori si a am facut tot felul de tratamente cu medicamente care nu au functionat si in plus mi-au atacat ficatul mai tare decat era afectat deja din cauza bolii.
  Intr-un final, parintii mei au decis sa incerce si un homeopat, care mi-a dat un tratament de cateva luni si pot sa va zic ca a avut efect. De atunci nu am mai avut probleme absolut deloc.

  1. Ioana Margineanu

   Boala de ficat e un pic prea vag. Si am explicat deja ca merge ca placebo.

 3. Mihai

  Apreciez articolele de pe acest site. Le urmăresc cu interes. Susțin ca așa ceva ne trebuie, fără ziare de cancan si alte rahaturi. Tin totuși la acest articol sa te contrazic puțin. Aceasta tema este subiectiva. Unu care a avut succes cu așa ceva o sa susțină homeotapia. Si in fond si la urma urmei, ce contează daca a fost placebo sa nu daca omul sa vindecat de anumite boli ? Eu personal cred in fizica, este Biblia mea, științele ca fizica, chimia sunt litera de lege pentru mine, fizica este adevarul absolut si suprem pentru mine. Nu cred in minuni, la mine trebuie sa vi cu dovezi palpabile si demonstrabile. Acum mulți ani când mama încerca sa-și rezolve mai multe probleme cu aceste tratamente eu ii ziceam ca da banii pe prostii, ca acești doctori sunt escroci. Timpul a trecut, mama sa simțea mai bine, într-un final a scăpat, eu tot n-am crezut. A vine rândul surorii mele care suferea de coșmarului într-un mod acut. A cheltuit bani grei pe psihologi si tratamente. Fără rezolvare, homeopatia a scăpat-o, au trecut mai bine de 15 ani de la ultimu episod de coșmaruri, placebo? Poate da, dar ce contează ?. A venit si rândul meu. Fiind un mare iubitor de lapte de vaca, inevitabil am făcut ciuperca Candida. Sa duci un om al fizicii si al legilor fizicii la homeopat este aproape imposibil. Cu toate astea am zis, hai sa încerc. Finalul a fost fericit. Am scăpat in 3 luni de ciuperca. Au trecut 10 ani, nici urma in analize de candidă.
  Sincer si acum dubii dar am văzut ca a funcționat. Este sa nu manevra, nu ma interesează. Evident ca exista motive ca giganții in farmaceutice sa demonteze homeopatia. Știm cu toți ce înseamnă industria farmaceutica si ce „mafie” exista.
  Evident ca homeopatia nu este minune de la „Dumnezeu” (in ghilimele ca nu cred in așa ceva) si ca ea poate rezolva cancere si boli foarte agresive. Dar uite ca poate rezolva anumite afecțiuni.
  Cu respect.

 4. Ioana Margineanu

  Da, poate rezolva, dar numai daca crezi in ea. E ca Mos Craciun.
  Stiintific vorbind, apa este un element foarte important. Este esential pt viata. Dar nu vindeca boli.
  In cazul surorii tale, probabil s-a vindecat singura.
  In cazul tau, eu nu stiu daca ai avut cadida Pentru ca, vezi tu, in primul rand nu pricep ce treaba are laptele cu candida. In al doilea rand, formele obisnuite de candida sunt vaginala (si pari a nu avea asa ceva) si orala. Cea orala apare atunci cand ori iei foarte multe medicamente ori ai sistemul imun compromis (HIV, cancer, diabet etc.). Deci nu stiu ce ai avut acolo, poate imi explici mai bine.
  Oricum ar fi apa nu e un tratament si apa nu are memorie. Poate ai luat ceva naturist, care este o cu totul alta mancare de peste…

Leave a Comment