Studiu: Starea de prezență, exagerată

mindfulnessTermenul folosit foarte mult este cel de „mindfulness” si se refera la starea de prezenta pe care ai simti-o daca ai medita, iar, in aceasta perioada, toata lumea mediteaza. Nu trebuie decat sa-ti iei cateva minute pentru a sta linistit cu tine si sentimentele tale. Actiunea aceasta reduce stresul, iar saptamana aceasta au aparut informatii cum ca ar fi la fel de eficienta precum anti-depresivele.

Dar noi cercetari sugereaza ca ne imbatam cam mult cu apa chioara cand vine vorba de starea de prezenta. Dupa ce au fost analizate mai mult de 100 de teste, oamenii de stiinta au gasit dovezi ca cercetatorii nu iau in seama aspectele negative.

O echipa de la Universitatea McGill din Canada a cercetat 124 de teste care au catalogat starea de prezenta ca tratament pentru probleme psihice si a descoperit ca efectele benefice au fost raportate cu 60% mai mult decat sunt probabile din punct de vedere statistic.

Au mai analizat alte 21 de teste inregistrate si au descoperit la 30 luni dupa incheierea lor ca doar 62% fusesera publicate, fiind clar faptul ca multe rezultate nu sunt cunoscute de public. Este un lucru important pentru cei care activeaza in zona tratarii bolilor psihice pentru ca nu au incotro decat sa-si bazeze recomandarile pe ultimele date oficiale, ceea ce nu e prea bine, daca cercetatorii acestui domeniu isi doresc foarte mult ca starea de prezenta sa functioneze…

Citeste si  Cercetatorii au descoperit locul generozitatii in creier

Cercetatorii de la Universitatea McGill au calculat probabilitatea ca fiecare din cele 124 de studii analizate sa aiba indeajuns de multe date incat sa poata detecta rezultatul raportat. Efectele intamplarii sunt mari in teste cu mostre mici si te astepti sa fie mai dificil de atins o semnificatie statistica pozitiva. Conform statisticii, cercetatorii au prezis ca doar 66 din cele 124 de teste ar fi avut rezultate pozitive.

In realitate, 108 au avut oficial rezultate pozitive. Cand echipa a analizat acele 21 de teste clinice inregistrate, a descoperit ca nici unul nu specifica in mod clar nici o variabila in avans pe care o vor urmari pentru a masura succesul, ceea ce inseamna ca cercetatorii pot ignora teoretic un rezultat negativ neasteptat, publicandu-le doar pe cele pozitive.

Asta nu inseamna ca starea de prezenta nu functioneaza, dar aceasta cercetare ridica niste semne de intrebare asupra limitarilor tehnicii de meditatie.

Atat timp cat testam o metoda folosita ca tratament, este important sa o facem intr-un mod sincer. Altfel, apar suspiciuni, iar in timp efectele pozitive, care sigur exista, vor fi puse la indoiala din cauza modului defectuos in care au fost efectuate testele clinice si ar fi pacat.

[sursa]