Super Luna din 14 noiembrie 2016

Super Luna

Foto: NASA

Luna, cel mai familiar corp de pe cerul nostru, prezentându-ne întotdeauna aceeaşi faţă a sa, cu foarte mici schimbări, datorită faptului că perioada sa de rotaţie este egală cu cea de revoluţie în jurul Pământului, se va transforma pe 14 noiembrie 2016 într-o Super Lună.

Satelitul natural al Pâmântului se va afla luni în faza de lună plină, la cea mai apropiată distanţă faţă de Pământ din 1948 până în prezent.

Orbita Lunii în jurul Pământului este eliptică, astfel că uneori Luna este mai aproape, alteori mai departe de planeta noastră. Când momentul în care Luna este în faza de lună plină coincide cu cel în care satelitul se află la cea mai apropiată distanţă faţă de Pământ, acest eveniment este cunoscut sub denumirea de Super Lună.

La perigeu – acel punct în care Luna este la cea mai apropiată distanţă faţă de Terra – Luna poate să apară cu 14% mai aproape de Pământ decât în timpul apogeului – punctul cel mai îndepărtat de planeta noastră de pe traiectoria sa. În timpul Super Lunii din 14 noiembrie 2016, Luna va proiecta cu 30% mai multă lumină asupra Pământului.

Citeste si  M.O.L. - declasificat !

Deşi vom mai putea vedea o altă Super Lună în 14 decembrie 2016, evenimentul din 14 noiembrie este singurul din acest an când luna este în faza perfect plină la perigeu. Următorul astfel de moment va putea fi observat abia în 2034.

[sursa]

Anca Stănescu

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 400 de semne, cu citarea sursei și cu link spre pagina acestui articol.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Plugin creado por AcIDc00L: key giveaway
Plugin Modo Mantenimiento patrocinado por: seo valencia