Cernobîl: Sigur pentru încă 100 de ani datorită unei super-structuri

cernobilLa 30 de ani de la accidentul catastrofal de la Cernobil, inca avem parte de amenintari radioactive venite din partea Reactorului 4, dar o structura ce valoreaza 1.5 miliarde de euro este construita pentru a impiedica scurgerile, o solutie eleganta pentru cel mai odios dezastru cauzat de oameni.

Oficial au murit 31 de oameni, dar multi altii au suferit din cauza cantitatilor uriase de radiatii ce au rezultat din explozia reactorului. Acesta a fost sigilat intr-un „cavou” din fier-beton. De regula, asemenea structuri pot fi ferite de coroziune si eroziune prin mentenanta regulata. Din cauza materialului radioactiv din interior, mentenanta nu a fost posibila.

Apa care s-a scurs de pe tavan a devenit radioactiva si s-a infiltrat in sol pein podeaua reactorului. Riscul ca sarcofagul sa se prabuseasca este mai mare pe zi ce trece, ceea ce va elibera alte cantitati foarte mari de radiatii. Datorita sarcofagului, pana la 80% din materialul radioactiv rezultat in urma exploziei a ramas in reactor. Daca s-ar prabusi, o parte din materialul similar lavei, denumit coriu, ar putea ajunge in mediul inconjurator sub forma unui nor de praf, un mix extrem de toxic de vapori si particule foarte mici ce pot fi transportate de vant. Substantele continute sunt iod-131, ce cauzeaza cancerul tiroidian, si cesiu-137, care poate fi absorbit de corp cu efect fatal, in functie de cantitatea inhalata sau ingerata.

Avand in vedere nivelul extrem de ridicat al radiatiilor, repararea sarcofagului este imposibila. Din acest motiv, o noua structura este acum construita pentru a rezista 100 de ani. Aceasta nu doar ca va sigila reactorul, dar va permite demontarea lui in conditii sigure. Este o componenta esentiala a proiectului, daca dorim ca riscul radiatiilor sa nu afecteze zona.

Constructia super-structurii a inceput in 2010 si se va incheia in 2017. Are o inaltime de 110 metri si o deschidere de 260. Ar putea acoperi Statuia Libertatii. Arcul de otel este creat pentru a acoperi in totalitate Reactorul 4 pe care il va sigila ermetic pentru a nu exista scurgeri de particule, daca sarcofagul vechi se va prabusi.

Citeste si  A fost creat primul "supersolid", si este foarte ciudat

Pentru a putea crea o asemenea structura, a fost nevoie de solutii inovatoare. Santierul se afla la 300 metri de reactor pentru ca muncitorii sa poata lucra fara a fi expusi la radiatii. Sute de tone de sol radioactiv a fost inlaturat si sute de placi de beton au fost plasate pentru a limita nivelul radiatiilor. Pentru ca lucrul la inaltime nu este sigur in zona, din cauza reactorului care emite radiatii pe verticala, structura a trebuit construita de jos. Cele doua jumatati ale arcului au fost construite separat si unite recent.

cernobil arc 2Provocarea este ca super-structura sa reziste 100 de ani. Acoperisul sarcofagului s-a corodat din cauza condensului cauzat de diferentele de temperatura dintre cea din interior si cea din exterior. Pentru a preveni coroziunea, a fost creat un sistem complex de ventilare care va incalzi interiorul acoperisului, inlaturand aceste diferente. Arcul va fi pozitionat deasupra reactorului cu ajutorul unor sine de cale ferata special create pentru a sustine 30.000 de tone.

Odata plasat, poate incepe dezemembrarea sarcofagului si a reactorului prin intermediul unei macarale si a altor instrumente robotizate si controlate de la distanta. Nivelul mare de radiatii ar putea strica aparatura asa cum robotii de la Fukushima au murit in interiorul reactorului japonez.

Citeste despre radioactivitate

[sursa]