Tardigradele pot ajuta oamenii sa suporte mai bine radiatiile

tardigrade, ursuleti de apa
(c) Eye of Science / Science Source Images

Aparent, tardigradele sunt unele dintre cele mai studiate vietuitoare. Exista insa motive serioase pentru care cercetatorii s-au concentrat asupra lor.

Tardigradele sau ursuletii de apa, ori purcelusii de muschi, cum mai sunt numite, sunt niste animale microscopice care par a fi o incrucisare intre o omida si o cartita fara blana. Aceste nevertebrate acvatice cu opt picioare rezista chiar si in conditii extreme, cum ar fi cele din spatiu.

Un studiu publicat in Nature Communications arata o alta superputere a tardigradelor: o proteina ce le ofera rezistenta la razele X. Aceasta proteina poate fi o consecinta a faptului ca nevertebratele nu sufera in conditii de deshidratare aproape totala. Deshidratarea severa distruge moleculele fiintelor, putand duce chiar si la distrugerea ADN-ului, la fel ca razele X.

Conducatorul studiului, Takezaku Kunieda, specialist in biologie moleculara la Universitatea din Tokyo, a analizat genomul Ramazzottius varieornatus, o specie extrem de rezistenta. Pentru ca este mai usor sa se studieze procesele din celulele ursuletilor de apa atunci cand genomul este transferat in celulele unui mamifer, cercetatorii au manipulat culturi de celule umane pentru a determina ce mecanism ii confera animalului aceasta rezistenta.

Citeste si  Noi descoperiri ale elementului cu numărul atomic 99 - Einsteiniu

Kunieda si colegii sai au descoperit o proteina, numita Dsup, care impiedica distrugerea ADN-ului in conditii extreme. In viitor, aceasta descoperire poate ajuta la imbunatatirea rezistentei celulelor umane, ceea ce ar fi extrem de important pentru pacientii care fac radioterpie si chiar pentru a ne ajuta sa cultivam plante, in conditii dificile, cum sunt cele de pe Marte.

Ana Maria Nica

[sursa]