Tardigradele se transformă în sticlă

tardigradeTardigradele, cunoscute și ca urși de apă, sunt cei mai tari supraviețuitori. Pot supraviețui atât în vidul spațiului cât și la presiuni de peste 600 de atmosfere. Noi cercetări relevă faptul că se tranformă în sticlă dacă rămân fără apa care să le asigure procesele normale de viață.

Tardigradele trăiesc de obicei în locuri umede precum lacurile sau pe mușchi. Când mediul li se usucă, răspund printr-o stare în care intră de hibernare, în care rezistă decenii la rând fără hrană sau apă, înainte de a reveni la starea inițială odată cu revenirea ploii.

La întâlnirea anuală a American Society for Cell Biology, Dr. Thomas Boothby de la University of North Carolina a emis o părere asupra modului în care aceste creaturi remarcabile sunt capabile să învie.

Tardigradele produc proteine care sunt deranjate în stare lichidă. Pe măsură ce apa dispare, proteinele formează un fel de folie de sticlă care protejează părți ale celulei care altfel ar fi avariate de absența apei. Sticla se dizolvă când apa revine, permițându-le tardigradelor să revină la starea inițială, spune Boothby.

Citeste si  Tardigradele, o noua dilema

Aceste proteine sunt esențiale supraviețuirii tardigradelor în fața secetelor. Ele pot trăi și în frigul Antarcticii. Boothby, care este autorul principal al unei lucrări contestate luna trecută, lucrare care spunea că aproape o șesime din ADN-ul tardigradelor vine din alte surse, a putut obține aceleași proteine cu ajutorul tumorilor HeLa. În prezența umezelii, proteinele difuzate în celule se concentrează în anumite zone la uscare. El a sugerat că acesta ar fi un rol de protecție a celulei.

„Am descoperit in vitro că aceste proteine formează o sticlă biologică atunci când se usucă”-Dr. Thomas Boothby

Când proteinele au fost introduse în bacterii și drojdie, au prezentat aceleași calități în producerea sticlei care să protejeze organismele unicelulare împotrivă pierderii de apă.

[sursa]

Similare

Leave a Comment