Taskuri creative cu un creier obosit

mahmurCu totii am patit ca in miez de noapte sa cream lucruri interesante, iar dimineata sa realizam ca am facut o prostie monstruoasa de care nu i-ar pasa nimanui, nici macar tie. Acesta este modul prin care creierul poate gandi outside the box. Devine creativ cand este obosit. Poate rezolva probleme in moduri surprizatoare.

Asta se intampla datorita faptului ca ideile creative sunt cele care nu se afla pe aceeasi directie cu ceea ce incerci sa obtii in mod normal si iti vin pentru ca esti prea obosit sa le ignori.

In 2011, un studiu condus de un psiholog de la Albion University din SUA a investigat efectele oboselii asupra abilitatii de a efectua anumite taskuri. A testat 428 de voluntari si a inceput prin a determina daca fiecare este persoana matinala sau nocturna. 195 dintre participanti s-au dovedit a fi pasari de noapte, 28 matinali si 205 neutri. Apoi, i-a pus pe voluntari sa rezolve niste taskuri creative si alte situatii analitice. Sesiunile matinale au durat intre 8:30 si 9:30, iar cele de dupa-amiaza de la 16:00 la 17:30. Voluntarii au fost impartiti in grupuri si au avut 4 minute pentru fiecare intrebare.

Citeste si  Religia are efecte similare consumului de droguri

Rezultatele au aratat ca studentii au performat la fel, indiferent de momentul zilei, cand a venit vorba despre problemele analitice. Cand a venit vorba de taskurile creative, subiectii s-au descurcat mai bine cand erau obositi. Asta a insemnat, ca perioada a zilei: dimineata pt pasarile de noapte si noaptea pentru cei matinali.

Echipa a concluzionat ca e indicat ca studentii sa-si programeze disciplinele creative la ore total incomode. Deci, absenta cafelei, dezordine totala in jur si somnolenta oribila = succes in domeniile creative.

[sursa]