Telescopul Spatial James Webb

james webb telescopeVa fi succesorul lui Hubble, va functiona in infrarosu cu diametrul oglinzii principale de 6 metri si jumatate si va fi lansat in 2018. Misiunea sa va fi sa observe universul in urmatorii zece ani analizand fiecare faza a istoriei sale, de la primele raze de lumina de dupa Bing Bang si pana la formarea sistemelor slolare capabile sa gazduiasca planete similare Terrei.

Este rezultatul unei colaborari dintre NASA, Agentia Spatiala Europeana si Agentia Spatiala Canadiana si include tehnologii inovatoare precum impachetarea oglinzii principale, ce se va despacheta automat odata ce va ajunge pe orbita Terrei, optica ultra-usoara din beriliu, detectoare capabile sa inregistreze semnale extrem de slabe, micro-declansatoare ce pot fotografia anumite obiecte din campul sau vizual si un sistem de racire care sa poata reduce temperatura detectoarelor infrarosii.

James Webb va fi atat de mare incat va fi impachetat pentru a intra in racheta ce-l va pozitiona pe orbita. Odata ajuns acolo, la 1.6 milioane km departare de Terra, el se va transforma intr-un observator cu un scut solar mare cat un teren de tenis.

Citeste si  Video: Handle - noul robot al Boston Dynamics

Echipamentele de pe James Webb sunt: Near Infrared Camera, Near Infrared Spectograph, Mid-Infrared Instrument si Fine Guidance Sensor/Near Infrared Imager and Slitless Spectrograph. Sunt proiectate sa lucreze in lumina infrarosie dar au si capacitati limitate de a lucra in lumina vizibila.

James Webb va avea misiunea de a face lumina in patru stadii ale evolutiei Universului: Finalul Anilor Intunecati: Prima lumina si Reionizarea, Formarea galaxiilor, Nasterea stelelor, a sistemelor proto-planetare, si planetare si Originile Vietii.

[sursa]