lhcDark 

Teoria Intregului, mai aproape de confirmare

lhcModelul standard al fizicii particulelor, care descrie fiecare particula cunoscuta si modul in care aceasta interactioneaza, a primit foarte multa atentie atunci cand a fost descoperit bosonul Higgs in 2012. Acum, masuratorile efectuate asupra degradarii unei particule foarte rare ne ofera informatii pretioase asupra a ce s-ar intampla dupa degradarea asta.

Modelul standard este ridicat in slavi de oamenii de stiinta pentru ca acesta reduce totul la cateva particule elementare. Pe lista intra quarcii, leptonii, fotoni, gluoni, bosonii W si Z si, desigur, Higgs. Din pacate, modelul este departe de a fi perfect. Nu include gravitatia. Particulele pe care le include compun doar 4% din materia din Univers. Restul e o substanta denumita „materie intunecata” pe a carei compozitie nu o cunoastem. De aceea, oamenii de stiinta nu mai cred ca tabelul acesta poate fi Teoria Intregului.

Citeste si  Doi miliardari vor sa elibereze omenirea dintr-o simulare computerizata

De ceva timp, savantii cauta fenomene si interactiuni care sa se abata de la modelul standard pentru a intelege ce se afla in spatele lor. Asemenea descoperiri ne-ar ajuta sa intelegem supersimetria si teoria stringurilor.

O colaborare ce a inceput intre savantii de la LHC, intre cei care lucreaza la detectorul Compact Muon Solenoid si laboratorul de fizica particulelor tot de acolo, masoara degradarea mesonilor B. Acestea sunt particule compuse dintr-un quark si un antiquark. S-au uitat la doua tipuri de particule: un meson B neutru si unul, tot B, ciudat.

[sursa]

Similare

Leave a Comment