pamant platPseudo-stiinta 

Iata de ce Teoriile Conspiratiei se contrazic reciproc

Cele mai proeminente Teorii ale Conspiratiei in acest moment, mai ales in SUA, sunt cea a Pamantului Plat si cea care contrazice incalzirea globala ca fiind cauzata de activitatea umana. Ambele au crescut in popularitate la finalul secolului 20.

In acest moment, o bucata de 16% din populatia SUA are indoieli in privinta formei planetei noastre, in timp una de 40% crede ca incalzirea globala este o farsa.

Culmea e ca adeptii unei teorii nu sunt neaparat si adeptii celei de-a doua, desi ambele sunt motivate de o neincredere in autoritati. De fapt, cele doua chiar se contrazic.

Adeptii Pamantului Plat, de exemplu, nu cred organisme precum NASA in privinta formei Antarcticii sau a existentei unei emisfere sudice.

Totusi, presedintele Flat Earth Society, Daniel Shenton, este convins, sau cel putin partial, datorita informatiilor de la NASA, ca schimbarile climatice au intr-adevar loc.

Fostul purtator de cuvant al NASA, Anthony Scaramucci, concediat de Trump dupa doar 10 zile de mandat, crede ca Pamantul este rotund, dar nu crede ca activitatea umana influenteaza schimbarile climatice, dupa cum a afirmat intr-un interviu la CNN.

Astfel de rationalizari selective sunt comune printre adeptii teoriilor conspiratiei pentru ca acestea nu sunt bazate pe destule informatii palpabile.

Date fabricate?

In domeniul schimbarilor climatice, oamenii de stiinta sunt deseori acuzati ca ar modifica datele, iar acuzele sunt nefondate. Sa-i luam pe scepticii care cred ca schimbarile climatice au loc, dar din cauza naturale nu cauzate de om. Daca sustinem ca datele au fost falsificate pentru a arata o incalzire acolo unde nu are loc, nu putem sustine in acelasi timp ca incalzirea are loc, dar din cauze naturale, corect? Ori are loc, ori nu are?

Citeste si  Ascultă-ți microbii

In acelasi fel, adeptii Pamantului plat, care cred ca imaginile care arata curbura planetei sunt cauzate de lentila camerei de filmat/fotografiat, cred intr-o forma de disc, ce are oricum marginea curbata.

Intr-adevar, toti conspirationistii au ceva in comun: cred cu tarie ca oamenii de stiinta si guvernele sunt implicate in conspiratii din motive oculte.

O mare parte a discutiei stiintifice privind rolul umanitatii in schimbarile climatice se refera la o crestere a temperaturilor extreme atat vara cat si iarna. Evident, un model al Pamantului Plat nu ar putea sustine asta. De fapt, cel mai acceptat model al Pamantului Plat, care pastreaza ideea deplasarii Soarelui intr-o orbita non-variabila deasupra unui disc plat,  exclude complet existenta anotimpurilor, ce naiba sa mai spunem de temperaturile extreme cauzate de schimbarile climatice…

Totusi, sa-l citam pe Shenton:

Schimbarile climatice sunt un proces ce se deruleaza inca de cand au inceput inregistrarile istorice, dar pare a exista o corelare intre extremele recente si intrarea umanitatii in era industriala.

In acest moment, presedintele Flat Earth Society are dreptate. Scepticii schimbarilor climatice sunt dispusi sa creada stiinta din spatele ciclurilor naturale ale Pamantului, pe care le invinovatesc, in loc sa faca asta cu activitatea umana.

De asemenea, este clar ca multi sceptici ai schimbarilor climatice cred intr-o planeta aproximativ sferica, chiar daca si doar la nivel subconstient, prin folosirea hartilor conventionale in dezbateri privint incalzirea „GLOBALA”.

[sursa]

Similare

2 Thoughts to “Iata de ce Teoriile Conspiratiei se contrazic reciproc”

  1. Doru Dascalu

    Asimilez informații de când mă știu, mi-am făcut ideile mele proprii, dar niciodată nu am căutat să mă impun cu vreo teorie către altă persoană. Eu sunt complet împotriva celui care îmi arată calea pe care să merg, precum vita, dar îl ascult pe cel care îmi arată căi din care să aleg, ca o ființă rațională liberă. Citind acest articol de pe acest site, am verificat prima dată dacă nu este de satiră și umor. Se pare că e serios și documentat. După ce am citit articolul, uitându-mă la globul pământesc, ăla de la școală, nu am înțeles de ce avioanele plecate din America nu zboară pur și simplu peste oceanul Pacific spre Asia. Rațional fiind, m-am uitat și pe o hartă a Pământului plat și acest survol al Rusiei când se zboară din America spre Asia pare logic. Obligatoriu se trece peste Rusia. Deci acordul de survol este important. Am realizat că asta e o știre scăpată din greșeală în public, de către un redactor care niciodată nu și-a pus probleme existențiale în viața lui. → https://www.air24.ro/news/aeronavele-americane-sunt-supuse-unor-noi-conditii-pentru-a-survola-rusia-4631

    1. Nu am inteles daca esti de acord cu noi sau adept al Teoriei Pamantului Plat…

Leave a Comment