The cool in molecule

Ice-Flowers03Exact asa ar trebui sa se numeasca acest articol despre o bacterie. O bacterie care este capabila sa faca apa sa inghete, chiar daca in acel mediu, temperaturile sunt peste limita de inghet. Cool, ha? Am putea spune ca oamenii de știință au descoperit cum de un microb joacă raceala ..pe degete.

Pseudomonas syringae transforma apa in gheata la temperaturi de peste zero grade celsius. P. syringae face acest lucru prin rearanjarea moleculele de apă din apropiere. Lucrul acesta a fost confirmat de cercetătorii din Statele Unite și Germania, intr-un raport publicat zilele trecute de Sciences Advances.

Cercetatorii stiau ca o anumita proteina de pe membranele microbilor era într-un fel responsabila de formarea ghetii.
Alternand capacitatea de a respinge apa cu cea de atractie, bacteria poate aranja moleculele de apa intr-un mod ordonat, lucru care duce la dispersia rapida a caldurii.

Citeste si  VIDEO: Cum sa fotografiezi lumina

In laborator, bacteria a putut forma cristale de gheata la o temperatura de 5 grade Celsius, insa cercetatorii s-au folosit de un truc. S-au folosit de un hidrogen mai greu. Insa in natura, bacteria poate face sa apara gheata la un grad peste limita de inghet. Ceea ce este fenomenal.

Partea buna este ca o putem utiliza in fabricarea zapezii artificiale cu care sa ne acoperim partiile…..partea rea este ca in gradini, bacteria poate face ravagii asupra plantelor sensibile la inghet.

[sursa]

Similare

Leave a Comment