The Martian – Behind the Scenes

Filmul continua sa faca senzatie in toata lumea. Iata 6 informatii surprinzatoare pe care nu le stiai in privinta filmului The Martian.

the-martian-22 (1)

Filmul spune povestea imaginata de autorul Andy Weir despre Mark Watney care, in timpul unei misiune pe Planeta Rosie, este considerat mort de catre colegii sai ce sunt nevoiti sa plece fara a-l lua cu ei. Watney este nevoit sa supravietuiasca pe Marte pana la o eventuala incercare din partea Omenirii de a-l salva. Multi savanti au declarat ca este cel mai bun film bazat pe date stiintifice spatiale.

O pagina din scenariu a zburat cu nava Orion a NASA

Potrivit scenaristului Drew Goddard, NASA a pus o pagina din scenariu in nava Orion la primul test de zbor in 2014. Orion s-ar putea sa transporte oameni spre Marte in viitor, asa ca gestul a fost unul simbolic.

Savanti ESA au vizitat platourile de filmare in timp ce robotelul Philae atingea cometa 67P

Chiwetel Ejiofor, care il joaca pe directorul NASA, Vincent Kapoor, pare sa fi fost influentat de un savant ESA care a vizitat platoul de filmare drept consultat stiintific. Ejiofor a putut vedea cum a reactionat savantul cand a aflat ca Philae a asolizat pe cometa pe 12 noiembrie 2014.

„Emotia a fost palpabila. Pentru ESA a fost un moment de glorie. A fost si o ocazie buna pentru mine sa observ prezenta unei stari de calm de asemenea. Abia cand robotelul a asolizat, l-am vazut pe tip tipand. Pana atunci fusese foarte calm.” – Chiwetel Ejiofor

Relieful de pe Marte, vizibil si in alte filme

Majoritatea filmului a fost realizat cu ajutorul decorurilor indoor in Budapesta, Ungaria, dar multe cadre au fost filmate in exterior la Wadi Rum, zona cunoscuta si ca Valea Lunii, in sudul Iordaniei. Aceeasi zona a fost folosita si la filmarile unui clasic, „Lawrence of Arabia” (1962). Wadi Rum a fost de folos si filmului „Prometheus” (2012).

Pentru a semana cat mai mult cu marte, Ridley Scott a modificat in post-productie culoarea cerului, pentru ca Marte aproape ca nu mai are atmosfera, si a ajustat nuanta reliefului. Ridley Scott nu este primul regizor care s-a folosit de Wadi Rum pentru un film despre Marte. Acolo au mai fost filmate „Mission to Mars” (2000), „The last Days on Mars” (2013) si „Red Planet” (2000).

Ridley Scott a vrut sa boteze camerele catre care Watney vorbea

martian-tweet

Mai mult de jumatate din carte contine numai monologul intern al astronautului, asa ca intotdeauna era o dilema cum va fi acesta transpus pe ecran. In carte erai in permanenta in capul personajului, dar in film este necesar un dialog pentru a afla ce gandeste. Ideea lui Scott de a plasa camere catre care Watney sa vorbeasca a fost una foarte buna si justificata, avand in vedere izolarea astronautului si nevoia oamenilor, ca fiinte sociale, de a relationa cu cineva, pe de o parte, si de a inregistra cele intamplate ca intr-o cutie neagra.

Citeste si  Legiunile de nanoroboti ataca tumorile canceroase

Au incercat sa inlocuiasca stiintific furtuna martiana

the-martian-17

Autorul cartii a scris-o in aproape trei ani si o mare parte din efortul sau s-a bazat pe verificarea informatiilor din punct de vedere stiintific pentru a se asigura ca principiile sunt respectate. Singura eceptie a fost furtuna de la inceputul filmului. Marte are o atmosfera prea putin densa pentru a putea genera vant de o asemenea putere. De fapt, Scott a declarat ca scenariul s-a intors de la NASA cu o singura observatie. Autorul cartii si scenaristul au incercat sa gaseasca o solutie pentru a inlocui furtuna dar sa pastreze restul situatiilor. Pana la urma, NASA le-a spus „La naiba, e doar un film.”

Autorul Andy Weir nu a fost om de stiinta sau scriitor profesionist cand a scris cartea

Nu sunt multi cei care se pot lauda ca fac rocket science for fun. Andy Weir se numara printre acestia. Intr-un eseu scurt printat in editia limitata a cartii, Weir a scris ca studiaza dinamica orbitala ca hobby. Ideea lui de agrement consta in desenarea unei misiuni spatiale imaginare de la inceput si pana la final, nimerind cat mai multe detalii dpdv stiintific.

In timp ce a scris „The Martian”, Weir a avut un job full-time ca programator ce lucra in domeniul dinamicii orbitale si scria nuvele in timpul liber. A mai scris doua texte inainte de The Martian, dar unul dintre ele a iesit atat de rau incat a sters toate copiile. A uploadat The Martian pe site-ul sau capitol cu capitol pentru ca un grup fidel de cititori sa-i ofere feedback. A lansat apoi cartea completa in format electronic pe Amazon. Apoi, lucrurile au luat-o razna. S-a numarat printre cele mai bune 5 bestseller-uri cu zeci de mii de descarcari. Apoi, un agent literar si edituri au inceput sa-i bata la usa si mai multe case de productie au inceput sa-i liciteze drepturile pentru a face filme. Goddard a declarat ca Weir a acceptat cu greu faptul ca a devenit scriitor profesionist.

„L-am sunat intr-o zi si i-am spus ca poate sa isi dea demisia de la jobul lui pentru ca viata i se va schimba. A fost unul dintre acele momente speciale de la Hollywood in care chiar poti face asta. Nu si-a dat demisia pentru ca nu a crezut. Timp de un an. Cand am intrat in productie a zis ca poate renunta la job pentru ca lucrurile chiar se intampla.” – Drew Goddard, scenarist

[sursa]