„Tipetele” venite dinspre o gaura neagra ne-ar putea ajuta sa-i masuram viteza

Gaurile negre sunt elemente cosmice distrugatoare,  dar abia am ajuns sa le intelegem viteza de rotatie.

Privind dincolo de orizontul evenimentelor unei gauri negre, astronomii au detectat pulsuri rapide de raze X ce-ar indica o viteza de rotatie uimitoare: la jumatate din viteza luminii.

Pulsurile au fost emise de o stea ce era consumata de o gaura neagra, iar „tipetele” ei au putut fi „auzite” in aproape tot universul.

Chiar daca am avansat foarte mult in intelegerea gaurilor negre in ultimii ani, viteza lor de rotatie, sau rata de oscilatie, este cu mult mai greu de calculat decat dimensiunea pentru ca nu am gasit pana acum prea multe indicii, dar acum astronomii cred ca energia electromagnetica emisa de stele ce sunt consumate de asemenea obiecte ne-ar putea ajuta.

Citeste si  O stea aproape la fel de batrana ca universul

Noile informatii au fost primite de la gaura neagra supermasiva de la o distanta de 290 de milioane de ani-lumina. Masuratorile au fost facute cu ajutorul mai multor telescoapte ce au detectat pulsuri de energie in spectrul razelor X emise de resturile unei stele ce au orbitat o gaura neagra in zona orizontului evenimentelor, granita dincolo de care nu mai exista intoarcere.

Noua tehnica de masurare ne-ar putea ajuta sa detectam si gaurile negre inactive sau adormite extrem de greu de gasit. Vom intelege mult mai usor cum s-au format galaxiile in timp.

[sursa]