Cosmos 

Top 10 evenimente spațiale ale lui 2015

exoplanetaA fost un an de aur pentru explorarea planetara multumita misiunilor NASA si ESA planuite si implementate cu decenii in urma. Nu am mai avut spatiul cosmic atat de mult impins in prima linie de la misiunile Apollo. Iata un top 10 al evenimentelor spatiale din 2015.

1.Trecerea pe langa Pluto a sondei New Horizons

A fost de departe cel mai important eveniment al anului, daca nu al deceniului. Am putut observa de aproape pentru prima data cel mai indepartat planetoid la care am avut acces (sa nu uitam ca dincolo de Pluto mai exista alte multe corpuri misterioase, printre care si preferatul meu – Sedna).

Materialul organic, munti inalti formati din apa inghetata cu baza compusa din azot inghetat, o atmosfera ce se evapora fac din aceasta planeta pitica un loc incredibil de frumos la care am ajuns dupa un drum lung de 10 ani.

2.Apa pe Marte, dar fara atmosfera

apa marteAnuntul ca Marte ar putea avea ape curgatoare pe suprafata stearpa a facut senzatie pentru ca pe Terra avem ape curgatoare si…viata! Asta a insemnat ca trebuie sa reconsideram conditiile in care apa poate exista si, deci, posibilitatea vietii.

Planeta rosie a ajuns pe lista NASA datorita descoperirii facute de sonda Maven cum ca Soarele ar fi lasat Marte fara atmosfera, transformand o lume bogata in apa acum 4 miliarde de ani intr-un desert neprietenos astazi. Atmosfera nu este captiva in subteran ca in Total Recall ci s-a pierdut in spatiu.

3.Descoperirile Rosetta si robotelul Philae

Ideea ca o sonda sta bine-mersi pe o cometa este uluitoare. Momentul, desi scurt, al plasarii robotelului pe cometa a fost un motiv foarte bun de a include misiunea Rosetta pe lista aceasta pentru ca au fost descoperite lucruri interesante cum ar fi modul in care se formeaza coada si gasirea materiei organice. Acesti compusi sunt precursorii diferitelor tipuri de aminoacizi asa cum sunt ei gasiti in organisme pe Terra, iar asta inseamna ca obiecte precum cometa 67P ar fi adus pe Pamant ingredientele necesare vietii.

Una dintre cele mai mari surprize este ca apa de pe aceasta cometa e de 3 ori mai grea decat apa de la noi, avand hidrogenul inlocuit cu deuteriu. De oriunde ar fi venit apa necesara vietii, sigur nu de pe acest tip de cometa.

4.Exoplanetele descoperite de Kepler

exoplaneta 2Telescopul spatial Kepler continua descoperirea exoplanetelor din Calea Lactee chiar si dupa ce i s-au stricat stabilizatoarele giroscopice. Pana acum a gasit peste 1030.

Una dintre cele mai interesante descoperiri a fost o planeta telurica de dimensiunea Terrei care orbiteaza o stea similara Soarelui. Nu putem spune ca este sora planetei Pamant inca pentru ca nu-i putem analiza atmosfera. Totusi, o planeta dura ce orbiteaza o stea similara soarelui in zona de aur, unde viata e posibila datorita conditiilor propice existentei apei in stare lichida este un pas mare facut spre gasirea unei planete Pamant 2.0.

5.Cautarea inteligentei extraterestre

O initiativa incredibila de 100 milioane de dolari demarata de miliardarul rus Yuri Milner de a folosi cele mai mari doua radio telescoape din lume printre care si Parkes din Australia pentru a cerceta cele mai apropiate un milion de stele si 100 de galaxii pentru semnale extraterestre. Breakthrough Listen se va folosi si de observatorul optic Lick in speranta ca extraterestrii au evoluat de la comunicarea prin radio la cea prin lasere.

Citeste si  Terra si Luna, de pe Marte

6.Martianul

the martianRareori un film se poate baza atat de mult pe principii stiintifice pentru a fi privit ca unul didactic, iar The Martian a reusit sa faca asta. Detaliile privind dinamica orbitelor, sistemelor de sustinere a vietii, astrobiologie, impactul explorarii spatiale asupra astronautilor si familiilor ramase in urma il situeaza foarte sus in preferintele noastre.

Furtuna de nisip initiala a avut rolul de a porni povestea mai mult decat unul realist pentru ca, desi acestea au loc pe Marte, presiunea este atat de scazuta incat cateva molecule de aer la viteza unui uragan ar fi simtite de noi ca o briza pe Terra.

7.Super-luna rosie

Unul dintre cele mai observate evenimente spatiale ale anului a fost eclipsa de luna. Poarta acest nume datorita luminii care patrunde in atmosfera Terrei si apoi se imprastie in jurul Lunii. Doar lumina de lungime de unda mai mare, de culoare rosie, reuseste sa treaca prin atmosfera, motiv pentru care si Soarele este rosu la apus. Rezultatul este Luna rosie. Eclipsa a avut loc in momentul in care Luna se afla la cea mai mica distanta de Terra, adica la perigeu. Un eveniment similar va avea loc in 2033.

8.Sonda Dawn si explorarea lui Ceres

ceres bun bunMisiunea Dawn spre Ceres, o planeta pitica si cel mai mare obiect din centura de asteroizi a fost pusa in umbra de New Horizons si Pluto, dar este la fel de importanta. In timp ce sonda se apropia de Ceres, am fost surprinsi sa observam niste pete albe luminoase pe suprafata sa. A fost atat de surprinzatoare descoperirea incat NASA a lansat un sondaj prin care oamenii erau invitati sa lanseze ipoteze in privinta originii petelor.

9.Lansarea LISA Pathfinder

Cursa de a testa prezicerea finala a lui Einstein in privinta undelor gravitationale a luat foc anul acesta, iar 2016 va fi unul si mai si.

ESA a lansat cu succes LISA Pathfinder in decembrie, ceea ce inseamna ca nu-si va incepe misiunea pana in luna februarie. Trebuie sa ajunga intre Terra si Soare. Este un pas critic spre detectarea undelor gravitationale.

Nava contine 3 sateliti care masoara cu precizie distanta dintre ei cu lasere. Ei pot masura diferentele separarii lor ca o ruptura in spatiu-timp cauzata de coliziuni titanice ale unor gauri negre indepartate.

10.Cultivarea salatei spatiale

salata spatialaPe Statia Spatiala Internationala, astronautii au luat prima gura de salata verde crescuta in spatiu. Demonstratia ca putem cultiva mancare in spatiu este vitala pentru explorarea spatiala. In viitor ne-am putea uita inapoi la acest moment ca si cum datorita lui am colonizat planeta Marte. 🙂

[sursa]

Similare

Leave a Comment