Transport de provizii în Antarctica văzut din spațiu

Stația Concordia din Antarctica este un centru permanent de cercetare, funcțional din anul 2005. Operată de Franța și Italia, stația găzduiește cu regularitate oameni de știință de la ESA.

Concordia este construită pe suprafața platoului de gheață denumit Domul C, unul dintre cele mai reci locuri de pe Pământ, cu temperaturi care ajung vara la -25 °C și iarna la -80 °C.

Oamenii de știință și tehnicienii care lucrează într-o completă izolare în interiorul stației, ajung aici cu ajutorul transportului aerian. Transportul de provizii însă se face cu ajutorul unor vehicule care călătoresc între 7 și 12 zile pe suprafața Antarcticii.

Satelitul Pleiades al Franței, care orbitează la 700 km deasupra Pamântului, a captat recent imaginea de mai jos, în care convoiul de provizii arată ca o zgârietură neagră pe o imensă pânză albă.

Citeste si  Inele descoperite in jurul planetei Chiron
Antarctica
Foto: ESA

Vehiculele pot să transporte până la 300 de tone de combustibil, mâncare și echipamente. Odată ajunse la destinație, descărcarea vehiculelor și pregătirea călătoriei de întoarcere durează 3 zile.

Izolarea și condițiile extreme din Concordia sunt asemănătoare celor din misiunile îndelungate în spațiu, astfel că stația este unul dintre cele mai potrivite centre de cercetare pentru posibilele baze de pe suprafața Lunii sau de pe Marte.

Anca Stănescu