Tratamentul cu viermi ar putea salva vieți

vierme, boala, inflamatie, Crohn, medicina, sanatate, ciudatIdeea de a trata oameni cu lucruri scârboase nu este nouă, dar tratamentele cu viermi intestinali ar putea salva vieți. 

În definitv, încă folosim lipitori pentru diverse proceduri chirurgicale, iar, în trecut, vindecătorii aveau un areal mult mai vast de tratamente „câh” – foloseau bilă de șarpe pentru leziuni genitale, puneau melci să meargă peste negi, dezinfectau tăieturi cu pâine mucegăită (asta chiar era o idee bună!). Au folosit inclusiv viermi pentru diverse boli. Această reclamă dintr-o epocă apusă se laudă cu beneficiile viermilor pentru slăbit, iar această idee încă nu a devenit istorie – există persoane din zilele noastre care îi folosesc în acest scop.

Dar, mai nou, a apărut o lucrare care explică modul in care viermii ar putea deveni un tratament viabil în boala Crohn.

Boala Crohn face parte dintr-o serie de boli denumite „boli inflamatorii intestinale”, în care părți din intestin se inflamează și nu mai funcționează corect. Poate afecta orice segment, de la gură și până la anus iar viața acestor bolnavi este foarte grea. Sunt de obicei diagnosticați tineri, atunci când vin cu dureri abdominale și diaree importantă, eventual cu sânge. Ei vor repeta aceste episoade sub privirile neputincioase ale medicilor, neexistând un tratament „adevărat” pentru această boală.

Ideea de a folosi viermi a apărut atunci când oamenii de știință au format „Ipoteza Igienii”, în 1989.

Sistemul imun este modificat de interacțiunile cu mediul înconjurător, cu microbii și paraziții. În țările industrializate, cu apă purificată, condiții igienice bune și antibiotice, sistemul imun își „găsește de treabă”, atacând singurul lucru care rămâne în lipsa mediului înconjurător – propriul corp. Acest lucru se traduce prin boli autoimune, cum este și boala Crohn.

Citeste si  Alzheimer - aproape vindecat?

Ipoteza igienii este demonstrată de multe boli autoimune, inclusiv diabetul zaharat de tip 1: incidența acestei boli este direct proporțională cu gradul de industrializare.

Pentru boala Crohn, această ipoteză a fost demonstrată pe un studiu foarte recent realizat pe șobolani și pe oameni. În cel pe animale, cercetătorii au demonstrat cum infecția cu viermele-bici forțează sistemul imunitar să abandoneze răspunsul inflamator neadecvat și să se lupte cu viermii. Rezultatul final este că mucoasa intestială își revine la normal. Cel pe oameni a urmărit două populații din Malaezia, una urbană și una dintr-un sat în care practic toată populația este infectată cu paraziți. Populația urbană avea concentrații mari dintr-o bacterie pro-inflamatorie, Bacteroides, spre deosebire de cea rurală. În momentul în care au tratat viermii din populația rurală, Bacteroides s-au înmulțit. Astfel, se consideră că unul din mediatorii inflamației în boala Crohn este această bacterie care forțează sistemul imun să o „ia razna”.

Într-un articol de sinteză din 2005 intitulat „Oare viermii vor vindeca bolile inflamatorii intestinale”, sunt rezumate toate cercetările științifice până în acel moment care demonstrează utilitatea anumiților viermi pentru aceste boli. Din păcate, cercetarea medicală se materializează în rezultate palpabile în foarte mult timp, dar putem spera că acest nou articol va promova această terapie foarte promițătoare.