Trei milioane de vieți ar putea fi salvate cu 5$/persoană

copil termometruAproape 6 milioane de copii cu varsta sub 5 ani au murit in 2015 din cauza unor boli usor de tratat sau de prevenit. Trei sute de mii de femei mor din cauza complicatiilor provocate de sarcina, cele mai multe usor de evitat. Mai mult de jumatate dintre aceste cazuri ar putea fi eliminate cu un cost de doar 5 dolari de persoana pe an, conform unei lucrari publicate in The Lancet.

Profesorul Robert Black de la Johns Hopkins University a prezentat descoperirile la conferinta Consortiul Universitar pentru Sanatate Mondiala weekendul trecut.

„Multe dintre aceste decese puteau fi prevenite daca solutiile eficiente ar fi ajuns la populatiile care au cea mai mare nevoie de ele. Analiza noastra ne arata ca facilitarea accesului la ingrijiri medicale pentru a tine mamele si copiii in viata este fezabila la costuri mici” – Robert Black

Black si colegii sai au luat in calcul beneficiile oferite de 66 de interventii eficiente la care nu au acces foarte multi oameni. Exemplele includ antibiotice, suplimente alimentare pe perioada sarcinii si vaccinuri impotriva unor virusuri precum cel hepatic. Estimarile lor iau in calcul un acces de 90% a populatiei la astfel de beneficii. Costul anual al acestui proiect ce ar putea schimba lumea ar fi de 26.6 miliarde de dolari, adica 4.70 dolari de persoana pentru cei care traiesc in tarile foarte sarace si unde un asemenea program este necesar.

Citeste si  Virusul Zika devine îngrijorător

Costurile nu sunt singurul obstacol impotriva schimbarii. Contraceptivele sunt printre cele mai eficiente masuri, dar sunt deseori blocate de credinte religioase si obiceiuri culturale. In 2015, 12% dintre femeile maritate sau aflate intr-un cuplu au dorit sa intarzie sau sa evite sarcina fara a folosi nici o metoda contraceptiva. In tarile in curs de dezvoltare, 74 de milioane de sarcini nedorite s-au produs in 2012.

Cererea contraceptivelor este atat de mare incat o satisfacere de 90% a acesteia ar preveni moartea a peste 67.000 de mame si 913.000 de copii cu varsta sub 5 ani, aproape jumatate fiind nou-nascuti.

[sursa]