Natura 

Trei plimbari scurte pot contracara trei ore in pozitia sezut

shutterstock_177026816Stim cu totii ca perioadele lungi pe care le petrecem asezati la birou pot fi mortale, dupa cum arata si numeroase studii, care fac legatura intre acestea si nivelul ridicat al colesterolului, obezitate si probleme cardio-vasculare si asta din cauza faptului ca pozitia leneveste muschii, favorizand acumularea sangelui in picioare in loc sa fie pompat de inima.

Savantii de la Indiana University au demonstrat ca trei plimbari scurte, a cate 5 minute, pot anula efectele novice ale scaunului de birou.

Au comparat doua grupuri a cate 6 barbati. Barbatii dintr-un grup au stat pe scaun 3 ore fara sa miste picioarele, asa cum facem de obicei, pe cand ceilalti au facut din cand in cand cate o plimbare de 5 minute pe o banda de alergare. Grupul al doilea a mers cu o viteza de 3.2 km/ora dupa 30 minute, 1 ora si jumatate si 2 ore si jumatate de repaus.

Citeste si  Cum sa nu muriti de sarbatori I

Dupa aceasta perioada, savantii au analizat cu ultrasunete arterele femurale, cea care duce sangele in picioare. Arterele primului grup, care a stat pe scaun neintrerupt, s-au contractat cu 50%. Si fluxul sanguin a scazut foarte mult. Pe de alta parte, arterele grupului care a facut miscare nu au suferit nici o modificare.

Oamenii de stiinta vor acum sa extinda experimentul la grupuri reprezentative din punct de vedere sociologic.

[sursa]

Similare

Leave a Comment