NASA va vizita la noapte un obiect de la marginea sistemului solar

Stirea asta e din categoria „fuck new year’s eve, mai sunt cateva luni pana la Game of Thrones!”.

Oamenii de stiinta de la NASA vor face istorie diseara, cand vor trece cu sonda New Horizons, care a mai trecut pe langa Pluto acum doi ani, aproape de un obiect extrem de indepartat. Daca totul va decurge conform planului, acesta va fi cel mai indepartat obiect vizitat de umanitate.

Sonda New Horizons va face aceasta incercare diseara, iar obiectul pe care il va vizita poarta numele de Ultima Thule. NASA a aflat de existenta lui atunci cand New Horizons a pornit spre Pluto in 2006. Pe atunci nici macar nu exista vreo metoda indeajuns de sigura de a detecta ceva atat de indepartat, dar abia in 2009 Hubble a primit o camera ceva mai avansata si asa am aflat ca exista ceva acolo.

Hubble a fotografiat Ultima Thule in iunie 2014. Acum sonda se afla la o distanta de 1.7 miliarde de km distanta de noi si are obiectul in raza vizuala. Cercetatorii sunt foarte entuziasmati pentru ca Ultima Thule este un obiect pe care nu l-au mai vazut de aproape.

Asadar, unde naiba e Ultima Thule?

Sonda New Horizons trece printr-o zona denumita Centura Kuiper, o regiune unde lumina soarelui este echivalenta cu cea a unei luni pline pe Terra. Acolo se afla o sumedenie de resturi, obiecte de mari dimensiuni, si nu numai, ramase inghetate dupa formarea sistemului nostru solar, printre care si Pluto.

ultima thule sistem solar

Ultima Thule si-a pastrat orbita indepartata miliarde de ani si nu s-a deformat sub propria masa, modificandu-si trasaturile. Asta inseamna ca studiind-o putem afla cum s-a format si a evoluat sistemul solar prin formarea planetelor precum Terra. Nu este suficient de mare pentru a avea activitate geologica, precum o planeta, si nu a fost incalzita de soare. Este o capsula a timpului de acum 4.5 miliarde de ani, iar acesta este motivul pentru care e atat de speciala. Ultima Thule este privita ca fiind o tentativa de planeta, ce ar fi evoluat spre acest stadiu daca ar fi avut ocazia sa acumuleze indeajuns material. Este privita ca un embrion de planeta.

Citeste si  10 imagini noi cu Ciuriumov-Gherasimenco

Datele trimise de New Horizons vor strabate spatiul cu viteza luminii si vor ajunge la noi abia dupa 6 ore. In iunie, sonda s-a trezit dupa o hibernare de 6 luni pentru a se apropia de Ultima Thule. Dupa o serie de verificari, managerii misiunii au pornit motorul sondei in octombrie pentru a o plasa pe o traiectorie precisa spre Thule.

Saptamana aceasta, cercetatorii au confirmat ca nu exista sateliti ai lui Ultima Thule pe traiectoria sondei si nici obiecte ce ar putea pune in pericol misiunea. Intalnirea noastra cu acest corp ceresc va avea loc in aceasta seara. New Horizons va face sute de fotografii. Dificultatea, fata de intalnirea cu Pluto, este de 10.000 ori mai mare pentru ca Ultima Thule este de atatea ori mai mica decat planetoidul. New Horizons va cauta sateliti, inele si chiar o atmosfera.

Cum sa lasi mahmureala la o parte pentru a fi martorul intalnirii

Daca esti interesat nu de ciorba acra ci de Ultima Thule, te poti conecta live la o transmisiune video aici. Transmisiunea va incepe la ora 16:30 pe 1 ianuarie, iar ok-ul sondei va ajunge la noi dupa ora 17:00.

[sursa]