Ultimele date transmise de New Horizons
Misiunea New Horizons, lansată în ianuarie 2006, a marcat o etapă importantă această săptămână, când ultimii biți de informație captată în timpul apropierii sondei de planeta Pluto au ajuns în siguranță pe Pământ.
Ultimul mesaj transmis de New Horizons, un segment al unei secvențe de observații al sistemului Pluto – Charon, a călătorit 5,5 miliarde de kilometri, adică timp de 5 ore și 8 minute cu viteza luminii și a ajuns pe Pământ, la Laboratorul de Fizică Aplicată John Hopkins din Laurel, Maryland pe 25 octombrie 2016. Datele transmise de sondă sunt ultimele din cei mai mult de 50 de gigabiți de informație despre Pluto transmiși de New Horizons pe durata ultimelor 15 luni.
Alan Stern, cercetătorul principal al misiunii a declarat că datele colectate de New Horizons încă îi uimesc pe oamenii de știință cu complexitatea planetei Pluto și a sistemului său de sateliți. Cercetătorul a afirmat că specialiștii implicați în misiune continuă să studieze cele 400 de observații științifice transmise de sondă spre Pământ.
Pentru că avea o singură șansă să își atingă ținta, New Horizons a fost proiectată în așa fel încât să adune cât mai multe date, cât mai repede posibil, astfel că sonda a colectat de 100 de ori mai multe informații pe măsura ce s-a apropiat de Pluto decât putea să transmită înapoi pe Pământ. Programată să selecteze cele mai importante date capturate în zilele de dinaintea și în timpul apropierii de Pluto din 14 iulie 2015 și să le transmită cu prioritate înapoi spre planeta noastră, New Horizons a început să transmită restul datelor colectate abia în septembrie 2015.
Toate datele colectate în timpul misiunii vor trece printr-un ultim proces de verificare înainte de a fi șterse din mediile de stocare de la bordul sondei, pentru a face loc informațiilor pe care New Horizons le va colecta din Centura Kuiper.
[sursa]
Știe întotdeauna când trece Stația Spațială Internațională deasupra Bucureștiului (pentru că primește mail de la NASA).