sistem binar hiper-rapidCosmos 

Un sistem stelar super-rapid ce contrazice modelele fizicii

sistem binar hiper-rapidLa mii de ani-lumina departare, la marginea Caii Lactee, astronomii au descoperit ceva ce nu a mai vazut nimeni: un sistem binar de stele care se deplaseaza atat de repede incat viteza lor ar rivaliza-o pe cea necesara iesirii din galaxie.

Ce inseamna asta? Ceva ajuta sistemul sa acumuleze o asemenea inertie, iar pana acum cea mai buna explicatie pe care am avut-o pentru stelele cu hiper-viteza este aceea ca sunt propulsate de gauri super-masive care s-ar afla in centrul galaxiei, dar aici e spilul: sistemul este departe de orice gaura neagra super-masiva.

Botezat PB3877 si localizat la 18.000 ani-lumina departare, acest sistem binar nu este primul hiper-rapid descoperit in galaxia noastra. Astronomii au identificat mai mult de 20 de asemenea stele. Una este US 708 ce a fost confirmata in 2005 si se deplaseaza in Calea Lactee cu viteza de 1.198 km/secunda, indeajuns de repede pentru a putea scapa de atractia gravitationala a galaxiei. La viteza aceea poti strabate distanta dintre Terra si Luna in doar 5 minute. US 708 va parasi galaxia peste aproape 25 milioane de ani.

Citeste si  Urme de hidrogen dintr-o galaxie de la 5 mld. ani-lumină

Toate stelele pe care le-am descoperit pana acum ca fiind hiper-rapide sunt stele singuratice. Astronomii au descoperit acum pentru prima data un sistem binar. Faptul ca PB3877 se deplaseaza atat de repede prin periferia galaxiei este un alt lucru care il diferentiaza de ce au mai gasit astronomii. Toate celelalte stele hiper-rapide se aflau destul de aproape de gaura neagra super-masiva din centrul Caii Lactee, iar fizicienii au cazut de acord ca acolo exista sursa acceleratiei lor. Acum avem ceva ce nu putem explica.

Sistemul binar este compus dintr-o stea de 5 ori mai fierbinte decat Soarele si un companion mai rece decat acesta cu 1.000 de grade. Cercetatorii au calculat traiectoria, iar originea nu este una apropiata de centrul galactic, deci nu a fost accelerat de o gaura neagra super-masiva.

Echipa a teoretizat existenta unei cantitati uriase de materie intunecata ce ar inconjura sistemul pentru a-i pastra integritatea la asemenea viteze uimitoare. Sistemul binar si-ar putea avea originea intr-o alta galaxie.

Cercetarea a fost publicata in Astrophysical Journal Letters.

[sursa]

Similare

Leave a Comment