Tech Video 

Un supercomputer din console PlayStation 3 pentru studiul gaurilor negre

ps3 clusterCand resursele financiare alocate stiintei sunt tot mai limitate, oamenii din spatele calculatoarelor sunt nevoiti sa devina inventivi pentru a-si continua munca. Astrofizicianul Gaurav Khanna studiaza gaurile negre la Universitatea din Darthmouth, Massachussetts, iar pentru calculele pe care le presupune munca sa, are nevoie de un supercomputer. Si pentru ca banii sunt putini, si-a făcut singur unul, folosind console de PlayStation 3 – aflam din New York Times.

Cercetarea sa se concentrează pe identificarea si analiza undelor gravitationale, care, teoretic, ar fi acele vibratii care transcend spatiul si timpul. Undele, despre care prima data a vorbit Albert Einstein in teoria relativitatii, s-ar forma in urma unor evenimente astro-fizice violente, cum ar fi ciocnirea a doua gauri negre. Intrucat acestea nu pot fi studiate cu ajutorul telescopului, dr. Khanna se foloseste de supercomputere capabile sa creeze simulari ale acestor coliziuni.

In mod normal, un supercomputer costa intre 100 si 250 de milioane de dolari, fara a mai socoti cheltuielile de intretinere. O consola PS3 e ieftina – costa 250 de dolari. De 12 bucati a avut Gaurav Khanna nevoie la inceput, din banii lui platind patru. A instalat Linux pe toate, le-a conectat si, iata, s-a ales cu un supercomputer cu care a publicat in acelasi an doua lucrari stiintifice. Una despre undele gravitationale si alta despre inventia sa.

Citeste si  VIDEO: Blue Origin, dubla aterizare!

Dezavantajul este ca supercomputerele PS3 sunt limitate in ceea ce priveste memoria; asta il determina pe Khanna sa se orienteze catre placile video, mult mai puternice decat PS3, dar aproape la fel de ieftine.

Succesul i-a asigurat alte finantari, inclusiv pentru supercalculatoare si mai harnice. Recent, a legat aproape 200 de console PlayStation 3, starnind interesul studentilor din campus pentru acest nou supercomputer, puternic cat vreo 3000 de laptopuri la un loc.

FOTO: cscvr.umassd.edu

Ella Moroiu

Similare

Leave a Comment