Medicina 

Vaccinare – Rotavirus

rotavirusRotavirusul este cea mai intalnita cauza in cazul diareei severe infantile. Incubatia dureaza doar doua zile si au fost raportate aproape 600.000 de decese anual in lume. Simptomele sunt: varsaturi, diaree, febra, dureri abdominale. Virusul poate da batai de cap si dupa ce organismul se recupereaza pentru ca sistemul imunitar nu se poate adapta in totalitate din cauza existentei mai multor tipuri de rotavirus.

A fost descoperit in 1973 si are o forma de roata. Este un virus ARN cu 11 segmente dublu spiralate. Targeteaza intestinul subtire unde distruge vilozitatile intestinale. Sunt celule cu rol in digestie si absorbtie. In aproximativ 10% din cazuri, se instaleaza o intoleranta la lactoza pe o perioada de pana la 2 saptamani.

Citeste si  Bacterii care-ti controleaza apetitul

Peste 125 miliane de copii cu varsta de maximum 5 ani sunt infectati anual la nivel mondial, dintre care mor 600.000. PE AN! Daca multe virusuri actioneaza in anotimpul cald, rotavirus este mai des intalnit iarna. Virusul poate fi transmis prin alimente, apa contaminata, jucarii contaminate, grupuri sanitare si mobilier.

Printre simptome, care tin de varsaturi si diaree, putem gasi in anumite cazuri si tulburari ale sistemului nervos central: somnolenta, agitatie psihomotorie, apatie. Complicatiile pot iclude convulsii febrile, deshidratare, perturbari metabolice si colaps.

Impotriva acestui virus nu pot fi utilizate antibioticele.

Similare

Leave a Comment