Medicina 

Vaccinul anti-gripal

„Chiar trebuie sa-mi fac vaccin anti-gripal in fiecare an? Sigur e un jmen facut de companiile farmaceutice!” – cadrele medicale trebuie sa raspunda la intrebarea asta periodic, atunci cand incepe perioada de vaccinare anti-gripala.

Soursce: Kansas depart healthProblema e ca virusul gripei, Influenza pe numele lui, este un virus atat de destept incat se modifica in fiecare an pentru a raspunde la imunitatea populatiei. Astfel incat, in fiecare an cercetatorii se chinuie se compuna un vaccin cat mai eficient impotriva tipurilor de gripa cel mai probabil sa apara in anul urmator. Din acest motiv, eficienta vaccinului anti-gripal variaza de la an la an, de la 10% in anul cel mai prost pana la 60% in cel mai bun. Anul acesta se prevede a fi un an „bun” pentru vaccinul anti-gripal.

Si atunci, de ce vaccinam? De ce exista rapoarte saptamanale ale organizatiilor epidemiologice mondiale? Gripa afecteaza, dupa OMS, anual 5-10% din adulti si 20-30% din copii. In fiecare an se estimeaza ca exista de la 3 la 5 milioane de pacienti cu forma grava a gripei si 250-500 de mii de decese. Daca reusim sa prevenim macar 10% din acest numar, este bine.

Nu toata populatia trebuie sa primeasca vaccin anti-gripal, doar cei cu risc mai mare de infectie si cei cu risc de forme grave cum ar fi:

 • varstele extreme – copiii sub 59 de luni (dar peste 6 luni), persoanele peste 50 de ani (SUA) peste 65 de ani (EU)
 • persoanele cu boli cronice sau cu boli ce compromit sistemul imun (cum ar fi cei HIV-pozitivi), femeile insarcinate, marii obezi (index de masa corporala peste 40 kg/m2)
 • cadrele medicale
Citeste si  Decât să n-o faci deloc, fă-o cum poți

In acelasi timp, exista anumite precautii la acest vaccin, cum ar fi la persoanele cu gripa activa sau cei cu alergii potentiale la oua, si atunci intotdeauna trebuie realizat sub stricta indicatie si supraveghere medicala.

Anul trecut, in Europa, sezonul gripei a inceput in ianuarie si a luat sfarsit in mai. In fiecare an este un pic diferit startul sezonului, dar in general in emisfera nordica, se gaseste undeva in decembrie-ianuarie. Din acest motiv, au inceput si vaccinarile anti-gripale. In Romania, exista teoretic 500,000 de doze dar ele au ajuns la cadrele medicale cel putin neomogen. Asa cum declara pentru Adevarul.ro medicul Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), „Inca o data, in Romania sunt diferente mari intre teorie şi practica”.

 

Similare

2 Thoughts to “Vaccinul anti-gripal”

 1. Eu nu am facut niciodata vaccinul. O parte din colegii mei de munca da, o parte nu. Gripa a lovit mai mult in cei vaccinati.
  Ca o remarca, un coleg spunea ca inainte se vaccina cu cel de la Cantacuzino si era mai eficient, mergea direct la institut si ilf acea acolo; vaccinul recolta virusuri din anul anterior, din Romania. Cu vaccinurile importate a facut gripa in fiecare an.

 2. Ioana Margineanu

  La prima problema exista doua explicatii: ori au facut simptome ca gripa, dar nu gripa („flu-like” in engleza), un efect secundar al vaccinului sau au facut o tulpina de gripa neprotejata – asa cum spuneam, vaccinul nu protejeaza 100%. Primul caz este cel fericit pentu ca diferenta intre flu-like si flu real este lipsa complicatiilor aduse de gripa, mergand pana la deces.
  La a doua fraza: Cantacuzino nu are autorizatie anul acesta de a fabrica vaccinul pentru ca, asa cum declara liderul sindical Monica Balteanu pt Mediafax: „ANM a găsit un lot de vaccin neconform cerinţelor europene în domeniu şi a oprit de la vaccinare cele 400.000 de doze produse la noi”

Leave a Comment