Medicina 

Vaccinul anti-TB

Continuam seria pro-vaccinare cu unul din cele mai vechi vaccinuri, BCG-ul sau vaccinul anti-tuberculoza (anti-Mycobacterium tuberculosis). Bacillus Calmette-Guerin este unul din cele mai vechi vaccinuri, introdus in 1921, la scurt timp dupa vaccinul varsatului de vant. La momentul actual se administreaza la toti nou-nascutii in tari unde tuberculoza este endemica, in principal tari subdezvoltate. Si Romania.

vaccinationTrebuie de retinut ca BCG-ul nu este recomandat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru protectia impotriva tuberculozei pulmonare active sau secundare, ci pentru prevenirea formelor grave de tuberculoza la copil, miliara (tuberculoza care se raspandeste prin sange) si meningita TB. Au fost numeroase studii care au cuantificat rata de protectie impotriva tuberculozei pulmonare, cu rezultate foarte diferite in functie de populatiile studiate, observandu-se o scadere in protectie pe masura apropierii de Ecuator. In plus, eficienta scade pe masura trecerii timpului de la vaccinare, ajungand la practic 0% dupa 20 de ani si cu varsta, fiind ineficient la persoanele peste 35 de ani.

Citeste si  Horoscopul sanatatii

BCG-ul este produs din varianta bovina a bacteriei tuberculozei, Mycobacterium bovis, inactivata. Efectul advers cel mai neplacut este cicatricea lasata de vaccin, binecunoscuta de noi toti. Mai exista efecte adverse ce apar la administrarea gresita a vaccinului, dar acestea sunt rare, in special in tari unde vaccinarea se realizeaza de mult timp si cadrele medicale au experienta.

Ca fapt interesant, acest vaccin mai are o utilizare, si anume ca imunoterapie in cancerul de vezica urinara, reducand reaparitia acestui cancer cu pana la 67%.

Similare

3 Thoughts to “Vaccinul anti-TB”

 1. Si sa privim cifrele (ca tot sustineti cum sa citim presa):
  anul trecut romania a raporta aprox. 6 mii cazuri de romani cu TBC. 300 copii cu tbc post vaccinare.

  1. Guk

   Pai raportarea masliita ca sa avem nevoie de vaccinuri. Inducerea fricii.

 2. Ioana Margineanu

  Asa cum explic mai sus, „Trebuie de retinut ca BCG-ul nu este recomandat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru protectia impotriva tuberculozei pulmonare active sau secundare, ci pentru prevenirea formelor grave de tuberculoza la copil”. Daca un copil sta, asa cum spun in articolul conex, intr-un mediu propice pentru tuberculoza (spatiu mic, proximitate mare de o persoana infectata etc.) sunt toate sansele sa faca TB pulmonar dar macar nu o complicatie care ii pune in pericol viata.
  In al doilea rand, in Romania mai se intampla ca parintii ori sa plateasca ori sa recupereze vaccinurile din urma pentru ca, din cand in cand, varii judete raman fara ele.

Leave a Comment