Vantablack – Materialul negru-absolut

vantablackNegrul a devenit si mai negru. Compania britanica Surrey NanoSystems a creat un material care absoarbe lumina in porportie de 99.96%, stabilind un nou record mondial. Este realizat din nano-tuburi din carbon, iar ochiul uman nu poate aprecia forma sau dimensiunea obiectului pentru ca prea putina lumina este reflectata de el pana la ochii nostri.

Nano-tuburile sunt de 10.000 ori mai subtiri decat un fir de par uman si sunt atat de inghesuite incat fotonii patrund cu dificutate structura. Asta inseamna ca cea mai mare parte a luminii este absorbita, creand un efect comparat de creatorii vantablack-ului cu o gaura neagra. Ei au construit materialul in folii de aluminiu care pot lua diferite forme, dar formele nu pot fi percepute din cauza structurii din carbon.

Citeste si  O nouă formă de lumină

Vantablack poate fi utilizat pentru a calibra camerele astronomice, telescoapele si scannerele in infrarosu pentru a colecta datele cat mai exact. Materialul reduce lumina refractata, iar asta ajuta telescoapele sa se calibreze pentru a detecta surse slabe si indepartate de lumina din Spatiu.

[sursa]